latinica  ћирилица
28/02/2015 |  17:27 | Аутор: СРНА

Српска и Србија доприносе стабилности у региону (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас у Београду да су Српска и Србија двије државе, које свака својом одговорношћу, доприносе стабилности и миру у региону.
Београд: Свечани пријем поводом Дана Српске и годишњице првог Устава Српске - Фото: СРНА
Београд: Свечани пријем поводом Дана Српске и годишњице првог Устава СрпскеФото: СРНА

Додик је истакао да Република Српска и Србија не праве никакве завјере, немају ништа прикривено и морају заједно да раде јер су то двије државе српског народа.

На свечаности у Београду поводом Дана Републике Српске и 23 године од проглашења првог Устава Српске, Додик је навео да је Српска увијек загледана у Србију и да јој жели моћ, да буде најјача земља Балкана и да остане земља афирмације мира и стабилности.

Он је изразио захвалност окупљенима, посебно представницима Србије, наводећи да су доласком показали свој однос према Српској, којој је до тога веома стало.

- Када долазимо овдје, долазимо у наше мјесто, у Србију, у Београд, јер је то уточиште и нама који живимо у Српској и, вјерујем, Србима ма гдје они живјели, нагласио је Додик.

Он је рекао да је Српска настала као потреба српског народа за очување своје слободе, да је од почетка хјела само слободу за Србе и друге народе, те да није хтјела мајоризацију нити понижавање.

- Захвалан свима који су на почетку стварања Српске имали визију и жељу да створе Српску. Многи су били жртве прогона зато што су имали у суштини идеју о слободи народа којем су припадали, многи су осуђивани, а некима се још суди у неким међународним институцијама, истакао је Додик и напоменуо да је Српска створена прије рата - 9. јануара 1992. године.

- Рат је почео касније, почео је када смо прегласани, када су почели да нас убијају на нашим свадбама у Сарајеву и на неким другим мјестима широм БиХ, подсјетио је Додик.

Додик је истакао да српски народ мора да остане захвалан људима који су данас изложени судским процесима, као што је први предсједник Српске Радован Караџић, и свим људима тог времена који су у тим тренуцима били несхваћени или нису били на најбољи начин прихваћени.

- Али, данас знамо да су они у то вријеме одржавали оно најчистије што је желио српски народ, а то је слобода. Слободе за српски народ нема без Републике Српске, поручио је Додик.

Он је подсјетио на дугогодишње покушаје оспоравања и брисања Српске, на 29.000 Срба који су погинули у протеклом рату, на спекулације и лажи да су Срби побили 300.000 Бошњака и да су се на тој лажи правиле политике тог времена.

Додик је рекао да је Српска мјесто за афирмацију националних вриједности српског народа, на који је поносан, јер све вријеме поштује друге и другачије и жели мир, не оклијевајући да брани своју слободу.

Говорећи о економији, Додик је навео да и у Српској има проблема и изазова, али да су евидентни помаци у расту економије, да је поносан на изградњу аутопута Добој - Бањалука, подсјетивши да се граде двије термоелектране и двије мале хидроцентрале.

Додик је захвалио и Српској православној цркви, која је мјесто гдје се на најснажнији начин афирмише и реафирмише национални идентитет српског народа.

Цвијановић: Важно је што смо Дан Републике прославили у Београду

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је важно да је Српска у Београду обиљежила Дан Републике и тако на још један начин исказала своје политичке ставове и економске интересе.

Цвијановићева је рекла да је за Српску важно да буде представљена тамо гдје је процијенила да треба да буде представљена и да има своје заступање.

Након пријема поводом Дана Републике Српске и првог Устава, она је подсјетила да Српска у осам земаља има своја представништва која, такође, обиљежавају важне датуме за Републику Српску.

- Имамо ситуацију да се прославља Дејтонски мировни споразум у Бриселу, у Београду Дан Републике Српске, у Штутгарту Дан Републике, што је веома важно за Републику Српску", закључила је Цвијановићева и нагласила да се путем тих представништава промовишу интереси Српске.

 Иринеј: Српска потврдила оправданост свог постојања

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Република Српска историјска чињеница која већ двадесет и више година потврђује оправданост свог постојања.

- Република Српска је република свих Срба, како оних у Српској, тако и у Србији, али и свих Срба расејаних по континентима, јер сви они припадају матици српској чији је центар Београд и Република Србија, као што је центар свих наши цркава Пећка патријаршија, рекао је патријарх Иринеј.

Он је Републици Српској пожелио свако добро и оно што је, најважније, братство и јединство српског народа.

Патријарх Иринеј је подсјетио да Република Српска има два значајна национална датума - Дан када је проглашена Република Српска - 9. јануар и Дан када је проглашен Устав Српске - 28. фебруар.

- Честитамо народу Републике Српске и њеном вођсту два велика празника за које су се борили и изборили и надамо се да ће, будући да су праведном борбом дошли до њих, имати своју будућност на добро српског народа, али и другог народа који живи и дели заједничку судбину, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, ова два национална датума и празника Република Српска је нашла за потребно и сходно да прослави и у матици српског народа, Републици Србији.

Република Српска основана је 9. јануара 1992, када је Скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике Босне и Херцеговине, чиме је Српска постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.