latinica  ћирилица
28/02/2015 |  18:25 | Аутор: РТРС

Зашто је у БиХ ПДВ на лијекове највећи у региону? (ВИДЕО)

БиХ је једна од најскупљих земаља, када је ријеч о ПДВ-у на лијекове од 17 одсто. Стручњаци кажу да је разлог - мало тржиште, велики број намета и ригидан Закон о лијековима и медицинским средствима.

Иницијатива Владе Српске да се смањи ПДВ на лијекове, многим пацијентима дала је наду да ће им тиме бити омогућена јефтинија доступност лијековима и другим правима из здравственог осигурања.

Пацијенти очекују добре вијести. Анђелко Вуковић из Фоче каже да би плаћајући јефтиније лијекове, могао себи омогућити више новца у кућном буџету .

- За нас пензионере требало би да је јефтиније, али није, неће нико да те чује, рекао је Вуковић.

Јефтинији лијекови помогли би и љекарима.

- Удаљујући се од емоција моје је да препоручим, али ако пацијент неће моћи то да приушти, онда чему моја препорука, истиче Љубица Јеловац, породични љекар.

ПДВ на лијекове у БиХ већи је него и у знатно богатијим земљама, попут Италије и Аустрије, гдје износи 10 одсто. У Србији ПДВ је такође 10 одсто, у Хрватској пет за лијекове који се издају на рецепт, а у Словенији 9,5 одсто. Зашто смо онда ми толико скупи?

- Ми имамо јако пуно намета од контроле сваке увезене серије, паковања, тако да кад су мале серије за разлику од наши држава у окружењу наравно да се повећава и цијена лијека, додала је Наташа Грубиша, директорица Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Да би овим била остварена значајна уштеда процјењују и у Фонду Српске. Према њиховим процјенама, ако би ПДВ на лијекове на рецепт, укључујући и цитостатике и лијекове за специфична обољења, износио 10 одсто, Фонд би на годишњем нивоу остварио мање трошкове у износу од око 4,3 милиона марака. Економисти кажу да би такав потез изједначио -социјалне категорије пацијената - са оним дубљег џепа.

- Суштина је у томе да тај дио новца којим ћемо субвенционисати и богате било пуно корисније да се тај исти износ усмјери на већу помоћ ка сиромашнима на тај начин да се боље задовољи ефекат социјалне правде, истиче Саша Грабовац предсједник Удружења економиста.

ПДВ није једини проблем . Када би и апотеке смањиле своју маржу која је законом прописана у нимало ниском проценту од 20 одсто , пацијенти би то итекако осјетили на свом новчанику .

За то сигурно има простора, јер како сазнајемо у Агенцији за лијекове велепродајна цијена лијека без ПДВ-а ,износи максимално 8 одсто. И док сви узму по свој дио колача ,наши пацијенти и даље ће плаћати најскупљу цијену лијекова у региону .