latinica  ћирилица
28/02/2015 |  19:11 | Аутор: СРНА

Додик: 1.март синоним за насиље над Србима (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не постоји дан независности БиХ и да је 1. март један тужан и трагичан догађај, а за Србе синоним за насиље извршено над њима.
Милорад Додик на свечаности Прославе Дана Српске у Београду - Фото: РТРС
Милорад Додик на свечаности Прославе Дана Српске у БеоградуФото: РТРС

- Не постоји дан независности БиХ. Један дио људи у Федерацији БиХ то слави и покушава да то наметне као празник БиХ. То није празник БиХ. Ми немамо ништа против да они то славе као свој празник. Ми имамо своје празнике, то је Дан Републике, 9. јануар, рекао је Додик новинарима у Београду, након пријема поводом Дана Републике Српске и првог Устава.

Он је нагласио да ће Република Српска наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе.

Додик је навео да у БиХ не постоји ниједан заједнички празник, осим Нове године и 1. маја и евентуално Дана побједе, али то су међународни празници.

- Ниједан заједнички празник, који славе три народа у БиХ, није ни могућ, јер смо увијек били на различитим странама историје и на различите начине их обиљежавали - неко као побједу, неко као пораз, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, у сваком случају 1. март је, што се Срба тиче, синоним за насиље које је урађено над њима, јер је тада био одржан референдум који није уважавао политичку и демократску вољу српског народа, чиме се "хтјела наметнути политичка воља Бошњака и тада Хрвата Србима у БиХ".

- То никако не може да буде празник за нас, то је само један тужан и трагичан догађај, није уважавао реалности, а каснији историјски процеси су показали да то није био најбољи могући начин да се рјешавају политички проблеми у БиХ, истакао је Додик.

Он је навео да је на данашњи дан 1992. године проглашен демократски први Устав Републике Српске и да је то био разлог и повод да се у Београду организује свечани пријем за људе у Србији, власт, институције културе образовања и пријатеље Српске.

- Морам да кажем да сам пресрећан што су у суботу поподне, када се очекивало да су многи изван Београда, ипак, дошли на овај пријем, што показује да Србија и Београд има свој истински искрен однос подршке и привржености Српској, рекао је Додик.

Цвијановић: У БиХ нема никакве кохезије 

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да прослављање одређених датума само у појединим дијеловима БиХ говори да ту нема никакве кохезије, нити компактности.

Цвијановићева је, поводом 1. марта који се у Федерацији БиХ обиљежава као "дана независности", рекла да чињеница да сутра само један дио БиХ слави празник довољно говори о БиХ.

Она је изјавила новинарима у Београду да је то уобичајена прича и да је то што се у Сарајеву сутра слави мање важно од чињенице да је Српска вечерас у Београду обиљежила Дан Републике Српске и 23 године од проглашења првог Устава Српске.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ тај дан се обиљежава као "дан независности", док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.