latinica  ћирилица
28/02/2015 |  19:17 | Аутор: СРНА

Ђокић: РС субјект у трансферу гаса из Русије

​Министар идустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да уговор о директној испоруци гаса из Русије у Српску значи много, тим више што Српска остаје субјект у трансферу гаса из Русије.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- У ранијем периоду смо били у неким другим аранжманима, али ово за нас је повољније рјешење, рекао је Ђокић новинарима у Београду, гдје је присуствовао свечаности поводом Дана Републике Српске и првог Устава Српске.

Он је навео да тај уговор значи много, зато што је Српска значајан потрошач гаса и у будућности ће сигурно потрошња бити и већа.

- Имајући у виду да је и град Бијељина урадио инфраструктуру за гас, очекујемо да ће и они у наредном периоду потраживати веће количине. За нас су највећи потрошачи `Алумина` Зворник и град Зворник, али наравно да је могуће у наредном времену развијати и нове капацитете, рекао је Ђокић.

"Гаспром-експорт" потписао је са Републиком Српском уговор о испоруци гаса укупне количине 106 милиона кубних метара у периоду од 1,5 година, саопштила је руска компанија "Гаспром".

Уговор се односи на снабдијевање Републике Српске гасом од 1. јула ове до 31. децембра сљедеће године.

Испоруке гаса биће реализоване путем већ постојеће трасе, преко територија Мађарске и Србије.