latinica  ћирилица
01/03/2015 |  08:54 | Аутор: СРНА

Наставак договора о саставу Владе ФБиХ

Делегације ХДЗ БиХ, СДА и ДФ данас ће у Сарајеву наставити договор о саставу нове Владе Федерације БиХ.

- Остајемо код захтјева за исти број министарстава колико би их имао ХДЗ БиХ. Довољно је уступака урађено код Савјета министара БиХ и код Владе ФБиХ неће бити попуштања - рекао је Срни Предсједништва ДФ, Дамир Бећировић.

Предсједник ХДЗ БиХ, Драган Човић, изјавио је да очекује да данас буде постигнут договор ХДЗ БиХ, СДА и ДФ о формирању федералне власти, али и најавио могућност формирања нових парламентарних већина уколико састанак буде неуспјешан.

- Увјерен сам да ћемо у недјељу завршити преговоре и рећи "дали смо шансу овој парламентарној већини". То је наш циљ. Ако се то не успије, могуће су другачије комбинације. Искрено, не веселим се било каквим другим комбинацијама - рекао је Човић након сједнице Предсједништва странке 27. фебруара у Мостару и нагласио да се процес преговора мора окончати.

Замјеник предсједника СДА, Бакир Изетбеговић, након разговора 25. фебруара истакао је да је СДА до сада показала спремност да направи уступак, изразивши наду да ће до наставка разговора "сазрети ставови код неких других".

Он је рекао да је СДА спремна да препусти ДФ једно министарско мјесто намијењено Бошњацима и да спусти број захтијеваних министарстава са осам на седам.

Први састанак о формирању Владе ФБиХ одржан је 22. фебруара, након што је договорен нови састав Савјета министара БиХ.