latinica  ћирилица
01/03/2015 |  09:06 | Аутор: Kurir

Луначек: Србија у ЕУ када призна Косово

Потпредсједница Европског парламента, Урлике Луначек, изјавила је данас да ће у њеном наредном извјештају о Косову писати да је постигнут одређен напредак када је ријеч о сјевјеру Покрајине, али и додала, да ће нормализација односа и признање Косова бити услов за улазак Србије у Европску унију.

- За тако нешто не постоји никакав документ, али је то политички консензус - нормализовани односи са Косовом и на крају и признавање Косова биће услов за улазак Србије у ЕУ - рекла је Луначек за лист Курир.

Она је истакла, да ЕУ више никада неће прихватити новог члана који нема јасно одређене и међународно признате границе, како што је урадила са Кипром.

Говорећи о свом извјештају, Луначек је рекла да ће у њему писати да је постигнут напредак када је ријеч о сјевера Косова, нарочито са изборима за градоначелнике и повећањем броја пројеката које на сјеверу финансира ЕУ.

- Наглашавам потребу да се настави са формирањем заједнице српских општина, што би требало да учини сувишном даљу потребу за нетранспарентним паралелним струкутрама - навела је она.