latinica  ћирилица
01/03/2015 |  10:32 | Аутор: СРНА

ИРБ- Бесповратна средства за локалне развојне пројекте

Директорица Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Снежана Вујнић, изјавила је да је механизам за финансирање приоритетних развојних пројеката у општинама Српске замишљен као стални извор бесповратних средстава који би пружио циљану подршку за реализацију локалних развојних приоритета.

Она је подсјетила да је механизам успостављен у сарадњи са Владом Швајцарске, Развојним програмом Уједињених нација, те Министарством финансија и Министарством управе и локалне самоуправе Српске.

Вујнићева је рекла да је у првој фази финансирања која се већ реализује обезбијеђено укупно 520.000 долара, при чему Влада Швајцарске, посредством УНДП-а, обезбиједила 400.000 долара, а Влада РС, посредством Министарства финансија, 120.000 долара. Истакла је да је за финансирање пројеката локалних заједница из ових средстава, на бесповратној основи, одобрено око 660.000 КМ, а да су истовремено корисници преузели обавезу суфинансирања пројектних активности у минималном износу од 20 одсто укупне вриједности, чиме је укупан износ финансирања достигао ниво од око милион КМ.

Критеријуме и процедуре за избор пројеката усагласили су сви партнери и потврђени су одлуком Владе Српске.

Она је напоменула да је пристигло 48 апликација и да су током њихове евалуације посебно вредновани пројекти који су резултирали креирању нових радних мјеста, развијању међуопштинске и међусекторске сарадње, сарадње са приватним и невладиним сектором, који су позитивно утицали на рањиве групе становништва, те пројекти које су поднијеле локалне самоуправе погођене елементарним непогодама у прошлој години.

Према њеним ријечима, на основу јавног позива и проведене процедуре одобрено је финансирање девет локалних развојних приоритета, а ријеч је о пројектима који утичу на побољшање приступа и квалитета јавних услуга и развој привреде или пољопривреде у руралним подручјима, те доприносе испуњењу стратешких циљева Српске у овим областима.

Вујнићева је истакла да су општинама до краја 2014. године уплаћене прве транше у укупном износу око 410.000 КМ, према условима из закључених уговора, те да се завршетак појединих пројеката очекује у релативно кратком року.

Директорица ИРБ истакла је да је заједно са партнерским институцијама јасно исказана намјера за наставак финансирања.

- Наши партнери су показали спремност за даљу сарадњу у правцу афирмације овог механизма у дугорочно одрживи извор средстава за подршку ефикасном функционисању система стратешког планирања и управљања развојем Републике Српске -рекла је Вујнићева.