latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:11 | Аутор: РТРС

Брчко, клизишта: Мјештани из угрожених кућа пакују ствари и селе (ВИДЕО)

Засићеност земљишта водом до почетка зиме, усложиле су протеклих дана интензивне падавине, због којих су се на подручју Брчког појавила многа клизишта.

Од 20 породица, најугроженије су шест у Доњем Брезику, којима је препоручено да због безбједности, напусте куће, док се водоток потока Близна не санира. Неке породице склањају намјештај, а наредну ноћ ће, кажу, преспавати код родбине. 

Четворочлана породица Рамиза Шалешевића из Доњег Брезика код Брчког ноћила је у својој кући, али су већ јутрос намјештај склонили код комшија. Кажу да им је боравак у кући ризичан.

Кућа 80- годишње старице Пелке Давидовић, сваким даном све више губи тло под темељем. Ако рјечица Близна настави истим интензитетом да поткопава темељ, кућа ће се ускоро срушити. Страх је, каже, овдје заноћити.

Влада ће интервенисати тек након престанка падавина. У ресорном владином одјељењу истичу да без системског рјешавања клизишта, нема трајније безбједности грађана.

- Наше је виђење, као одјељења да ако се ово не буде санирало да ће Брчко претрпити штете преко милион марака. Ја мислим да је то довољан аргумент да се овај водоток среди, истакао је Урош Војновић, шеф одјељења за јавну безбједност у Влади Дистрикта.

Геолози опомињу. Потребно је што прије формирати службу која би геомеханичких истраживањем одредила локацију, на којој би стамбени објекат био трајно безбједан, без обзира на клизишта и поплаве.

- Значи, испитиваће се чврстоћа тла, гдје ће се темељити темељ тог објекта, да не би долазило до оваквих посљедица, истакла је Вања Пиперац, геолог.

Осим у Доњем Брезику, санирање клизишта из прошле године очекују и на Бурића брду, Зовику и Штрепцима.