latinica  ћирилица
01/03/2015 |  17:22 | Аутор: РТРС

Приједор – град све већих инвестиција (ВИДЕО)

Развој привреде и нова улагања једини су начин за смањење броја незапослених. Према најавама страних предузећа која већ имају своје производне погоне на подручју Приједора у наредном периоду доћиће до повећања производње и отварања већег броја нових радних мјеста.

У току је модернизација „Крашових“ производних погона и повећање производње. Нова улагања најављују произвођачи обуће и дрвопрерађивачи, а ту су и нови страни инвеститори који најављују покретање страних али и улагања у нова индустријска постројења. Једна од највећих инвестиција је улагање Швајцараца у област дрвопрерађивачке индустрије вриједности 70 милиона евра, која ће бити значајна не само за град Приједор већ и цијелу Републику Српску. 

Сигуран посао је „виза за будућност“. То најбоље зна двадесетдеветогодишњи Дарко Чачић који је са бироа за запошљавање посао нашао у Фабрици кекса Мира.

- Имате финансијсу сигурност, можете правити планове у животу, планирати своју будућност у неком правом смјеру, рекао је Чачић.

Страни инвеститори из области обућарске и дрвопрерађивачке индустрије, већ проширују постојећа постројења. Творница кекса Мира, кредитним задужењем од четири милиона марака модернизује своје производне погоне, повећава производњу и већ је запослила нове раднике.

- Приједор је мјесто које сигурно има окружење да се може улагати. То је Краш и осјетио када је 2003, 2004-те године купио творницу, рекао је Мирослав Турншек, директор Творнице кекса „Мира“ Приједор.

Приједор као сигурно мјесто за улагање препознали су и Италијани, који су одлучили да некадашњег гиганта, месну индустрију „Импро“, дигну из пепела.

Једно од највећих најављених улагања је Швајцарска инвестиција од 70 милиона евра која ће да отвори врата за више од 300 незапослених.

Фабрика за производњу иверчастих плоча, представља уједно и највећу инвестицију у Републици Српској послије термо електране Станари а њено покретање планирано је у мају.

Дрвопрерађивачима, биће обезбјеђена сировина на домаћем тржишту.

- Само дневна потреба стандарда Прњавора је три шлепера иверице дневно, а замислите колико је других произвођача који би имали потребу. Значи то би била огромна корист не само за Приједор већ и РС и БиХ, рекао је Мишо Рељић, агенција за локални развој „ПРЕДА“.

Приједорски рецепт успјеха - стварање повољног амбијента за улагања и повећање броја запослених. БФЦ сертификат који је град Приједор добио за најбоље пословно окружење, јасна је потврда.

- Како му то пише у сертификату да је једини у Српској који је то добио и најбољи у Југоисточној Европи. додао је Марко Павић, градоначелник Приједора.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, истакао је да је град Приједор и подручје Приједора мјесто за стабилне и сигурне инвестиције.

Локални лидери имају тежак задатак на путу напретка, одржати постојећу слику града на Сани али и помоћи у реализацији најављених милионских пројеката који ће обичним грађанима баш као Дарку са почетка наше приче, да омогући бољу и сигурну будућност.