latinica  ћирилица
03/03/2015 |  11:28 | Аутор: СРНА

Кустурица овјековјечио посљедњи радни дан Мухике

Прво послијеподне након што је предао дужност предсједника Уругваја, Хозе Мухика провео је у друштву српског режисера Емира Кустурице и Хуана Карлоса, краља Шпаније који је недавно абдицирао.
Кустурица у друштву Мухике - Фото: Screenshot
Кустурица у друштву МухикеФото: Screenshot

Кустурица је из Монтевидеа рекао, да је бившем предсједнику правио друштво и на његовом скромном имању у околини града, након што је предао предсједнички мандат свом насљеднику Таберу Васкезу.

- Мухику је испратило више од 15.000 људи који су га поздравили бурним аплаузом. У шали сам му рекао да га је више људи испратило када је одлазио, него што га је поздравило када је долазио - истакао је Кустурица.

Српски режисер борави у Монтевидео, гдје је камерама овјековјечио посљедњи радни дан Мухике, а тим материјалом ће употпунити играно-документари филм "Посљедњи херој", посвећен "најскромнијем лидеру на свијету".

Медији у Уругвају истичу да ће филм Емира Кустурице допринијети да се личност њиховог предсједника "освијетли са свих страна". Дио филма о одлазећем предсједнику Уругваја, освједоченом љевичару, Кустурица је снимио раније.

Српски режисер каже да је филм заснован на теми посљедњег радног дана Хозеа Мухике.

- Пратио сам га од зоре до зоре. Уз њега сам био посљедња 24 сата предсједниковања. Након предаје дужности, Мухика је сјео у своју "бубу" и отишли смо на његово скромно имање - рекао је Кустурица.

Детаљи из приватног живота Хозеа Мухике су оно што је српског редитеља навело да направи филм - осамдесет одсто државничке плате дијелио је уругвајској сиротињи, током предсједничког мандата живио је са супругом у једнособној кући на фарми у Монтевидеу, одбио је понуду пребогатог шеика да му за милион долара прода 28 година стару "бубу" којом се вози на посао, није имао лично обезбјеђење...

И поред велике популарности, због уставних одредби, Хозе Мухика (79) није могао да се кандидује за други узастопни предсједнички мандат.