latinica  ћирилица
03/03/2015 |  17:38 | Аутор: Агенције

Како на вријеме препознати анорексију?

Поремећај који се дуго и тешко лијечи. Нагли губитак килограма - знак за узбуну. Родитељи би требало да обрате пажњу на сваку промјену у начину исхране тинејџерке.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

 Модерно друштво донијело је и неколико опасних психичких обољења. Једно од таквих је анорексија, која се најчешће јавља у младој женској популацији, а прати је опсесивна потреба за смањењем физичке тежине.

- Болест почиње још у дjетињству, а симптоми се појављују са уласком у адолесценцију, већ у периоду од 12 до 14 године. У посqедње врijеме се јавља и код старијих од 25 година. Новије студије показују да постоји генетска предиспозиција, односно да се болест насљеђује попут депресије. Да ли ће неко да се разболи или не, зависи од структуре личности, темперамента, карактера особе, породичне ситуације. Не постоји један узрок, већ сви ови фактори морају да се "поклопе". Непосредни "окидач" за њен почетак може да буде и обичан одлазак на екскурзију, љетовање, односно одвајање од породице, па све до смрти или тешке болести блиске особе, губитка родитеља, лоше оцјене у школи, некада и прекид емотивне везе - објашњавају стручњаци.