latinica  ћирилица
04/03/2015 |  07:49 | Аутор: СРНА

НС РС: Размотрен Нацрт измјена закона о порезу на доходак (ВИДЕО)

20:15 Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак којим се предлаже растерећење привредних субјеката, оснивача и власника удјела привредних друштава на начин да се ослобађа приход од дивиденде и удјела од добити од опрезивања пореза на доходак.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија рекао је у завршној ријечи да је циљ овог Нацрта закона привлачење страних инвестиција у Републику Српску. Тегелтија је истакао да ће у јавној расправи о Нацрту закона, осим представника ресорног министарства, учествовати привредници и стручна јавност.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада сматра да је прије доношења реформских закона у парламенту Српске требало да буде размотрена ситуација у привреди Српске.

- Након разматрања ситуације у привреди Српске требало је предложити реформске законе који би били знатно квалитетнији и више би допринијели раду привреде, рекао је Белензада обраћајући се у својству госта током разматрања Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак.

Он је навео да радници од овога неће имати користи, изражавајући бојазан да ће због најављеног повећања цијена комуналија у неким општинама стандард радника бити још лошији.

Белензада је закључио да у Српској за 30 одсто мора да буде смањена јавна потрошња у корист привреде и њеног развоја, те да се порези и доприноси морају везати за исплаћену плату.

Сједница НС РС биће настављена сутра разматрањем Нацрта закона о роковима измирења новчаних обавеза. Биће разматрани и нацрти закона о порезу на непокретности, о порезу на добит, о одгођеном плаћању пореског дуга, о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, о рачуноводству и ревизији Републике Српске.

19:35 Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је да би привредни раст требало да буде обезбијеђен стимулативном пореском политиком проналаском најбољих рјешења за смањење укупног пореског оптерећења на рад, те смањењем фискалних и парафискалних оптерећења.

- Тиме би била ослобођена додатна средства за инвестиције, које су приоритет Владе Српске, јер кроз њих остварује привредни раст, запошљавање, раст јавних прихода, плата, пензија и уопште раст стандарда, рекао је Тегелтија.

Он је на рекао да се предлаже растерећење привредних субјеката, оснивача и власника удјела привредних друштава на начин да се ослобађа приход од дивиденде и удјела од добити од опрезивања пореза на доходак.

Тегелтија је истакао да је овим актом, а у циљу привлачења инвестиција, предложена нова врста дохотка - свјетски доходак.

18:40 Посланик СНСД-а Милан Ковач рекао да предложени сет закона из фискалне области није рјешење за привредни сектор нити за побољшање општег стања, већ да се морају провести дубље и корјените реформе.
Ковач је истакао да се морају реформисати темељни закони као што су Закон о приватизацији, Закон о јавним предузећима, Закон о раду.

Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да је предвиђено укупно смањење доприноса за 1,4 одсто само "гребање" по површини и да представља "порески, а не развојни приступ".

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да ће предвиђена основица доприноса за мале услужне занатске радње представљати значајно оптерећење тим субјектима.

Посланик СНСД-а Лука Петровић сматра да је јавни сектор у Српској премашио реални сектор и да би се, с циљем отварања нових радних мјеста, требало размишљати како у том контексту изаћи инвеститорима у сусрет кроз растерећење обавеза.

17:15 Посебна сједница настављена након редовне паузе расправом о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о доприносима. Нацрт закона о измјени и допунама Закона о доприносима предвиђено је смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

На дневном реду посебне сједнице је сет реформских закона, од којих се већи дио односи на фискално растерећење рада.

15:21 Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о доприносима у Српској не смањују плате ни пензије већ доприноси.

Рекао је да су ефекти промјена, које је Влада Српске увела почетком 2014. у привреди, такви да послодавци који дају просјечну плату од 600 КМ у реалном сектору на годишњем нивоу имају уштеду од 200.000 КМ.

Тегелтија је истакао да је Влада Српске опредијељена да мијења однос између директних и индиректних пореза, те напоменуо да су све земље у окружењу и Европи, које су увеле систем фискалне консолидације, мијењале односе између директних и индиректних пореза.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић апеловао је да опозиција, без бојазни од неуспјеха предложених закона, уђе у расправу о сету реформских закона.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да само пословна заједница може спасити Српску, обезбиједити веће доприносе и запошљавања. Шеф посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић сматра да овај нацрт закона доноси растерећење привреде, али да истовремено предвиђа смањење средстава за одређене фондове.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да је добро што се о реформским законима расправља у форми нацрта, ако се то упореди са неком ранијом ситуацијом када су ови закони усвајани по хитном поступку.

Реплицирајући Говедарици, посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да често мијењање закона представља знак одговорности власти Републике Српске. Савићева је навела да СДС, који чини скупштинску већину на нивоу БиХ, не треба да бјежи од преузимања одговорности.

Посланик НДП-а Крсто Јандрић каже да је под знаком питања да ли ће се због предвиђеног смањења стопе за здравство за један одсто овим законским рјешењем моћи очувати здравствени систем Републике Српске.

У парламенту Српске у току је редовна пауза до 17.00 часова.

13:25 Предсједник Одбора НС РС за безбједност Миланко Михајилица изјавио је да је од МУП-а Српске затражена информација о разрјешењима и постављењима учињена од 1. јануара, као и информација о резултатима истрага у случајевима неразјашњених убистава на подручју Српске.

13:00 Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је да је сет предложених закона који се разматрају на посебној сједници НС РС у највећем обиму из области пореске политике и да је њихов циљ смањење фискалних оптерећења рада и повећања опорезивања потрошње.

Он је рекао да су предложена рјешења у сету тих закона у складу са мјерама из Економске политике Српске за ову годину.

Тегелтија је нагласио да велики проблем у БиХ представља подјела надлежности у области директних и индиректних пореза, рекавши да је Влада Српске предложила измјене стопе ПДВ-а, односно увођење диференциране стопе овог пореза и пролонгирање рока плаћања. Према његовим ријечима, Влада је предвиђела повећање акцизе на пиво и цигарете, а средства од тог додатног дијела била би намијењена Фонду здравственог осигурања.

Тегелтија је навео да ће се о питању приједлога ПДВ-а и акцизе ићи ка Управном одбору Управе за индиректно опорезивање и надлежним институцијама БиХ. Говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, он је рекао да се суштинска измјена у овом акту односи на смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

Тегелтија је навео да на тај начин, због смањења збирне стопе доприноса реалном сектору, према процјенама, остаје 53,3 милиона КМ што се може искористити за нове инвестиције. Према његовим ријечима, овим законом се умањује основица доприноса за носиоце некомерцијалних пољопривредних газдинстава са досадашњих 30 одсто од просјечне бруто плате у Српској на 20 одсто.

11.45 Предсједник Парламента Недељко Чубриловић дао је 10-минутну паузу на захтјев Клуба посланика ПДП-а. Шеф Посланичког клуба ПДП-а Бранислав Бореновић затражио је паузу док посланици не добију извјештај са претходно одржане сједнице скупштинског Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања.

11:32 Почела сједница Народне скупштине. Посланици су почели расправу о дневном реду. Почетак засједања Парламента био је пролонгиран са 10.00 часова због сједница скупштинских одбора.

7:49 Приједлогом закона о измјенама и допунама закона о фискалним касама, који ће бити разматран по хитном поступку, уводи се ослобађање од обавезе регистровања промета путем фискалних система самосталним предузетницима који обављају услуге такси превоза као мали предузетници.

Овај приједлог закона обухвата и пољопривредна газдинства која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, те пољопривредна газдинства која пољопривредну дјелатност обављају као мали предузетници.

Нацрт закона о порезу на добит треба да обезбиједи ефикаснију и потпуну примјену закона с циљем унапређивања стања у области пореза, што подразумијева раст финансијске дисциплине и континуитет прихода по основу пореза.

Нацрт закона о порезу на непокретности предлаже утврђивање јединствене пореске стопе за порез на непокретност за све локалне заједнице 0,25 одсто, утврђивање ниже пореске стопе за непокретности које се користе директно у производне сврхе 0,20 одсто.

Нацрт закона о одгођеном плаћању пореског дуга предвиђа одгађање плаћања пореског дуга једнократно најдуже до годину дана и у једнаким мјесечним ануитетима најдуже до 60 мјесеци.

Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза има за циљ побољшање ликвидности економског система, транспарентност у пословању, уз елеминисање могућих изазова код наплате потраживања.

Нацрт закона о обавезним осигурањима у саобраћају предвиђа дерегулацију и либерализацију цијена обавезног осигурања од одговорности за возила с циљем очувања стабилности и несметаног функционисања сектора осигурања.

Нацрт закона о измјени и допунама Закона о доприносима предвиђено је смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити предвиђа уважавање иницијатива за увођење мреже здравствених установа, нових здравствених установа, те додатног финансирања домова здравља од локалне самоуправе.

На сједници Народне скупштине у Бањалуци биће разматрани и нацрти закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, о рачуноводству и ревизији.

Биће разматрани нацрти закона о измјенама и допунама Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске, о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, о фискалној одговорности у Републици Српској, те о адвокатури.