latinica  ћирилица
04/03/2015 |  07:52 | Аутор: СРНА

Нагло захлађење уз обилну кишу и снијег

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас наоблачење са запада које ће условити кишу, на планинама и снијег, саопштили су метеоролози.
Снијег на путевима - Фото: РТРС
Снијег на путевимаФото: РТРС

Пријеподне промјенљиво, вјетровито, уз наоблачење и кишу, прво на западу и југозападу. Поподне облачно с кишом, која ће бити интензивнија према вечери и у ноћи на четвртак, уз обилне падавине од запада преко југозапада до југа, саопштено је из ХМЗ Републике Српске.

Најнижа јутарња температура ваздуха између -2 и 3 степена, на југу од 3 до 8 степени Целзијуса. Највиша дневна температура између 6 и 12 степени, на југу од 10 до 15 степени Целзијуса.

Вјетар пријеподне слаб источног и југоисточног смјера, а послијеподне у скретању на сјевер и у постепеном јачању.

Сутра и прекосутра очекују се обилне падавине уз температуре које ће се кретати око 0 степени.



Федерални ХМЗ је данас истакао наранџасто упозорење, а у четвртак ујутро очекују нас обилне кишне у Херцеговини и сјеверним предјелима БиХ, као и снијег у планинским предјелима.

Европски Метеоаларм за сутра је истакао црвени аларм за подручје источне Херцеговине, те жути за остатак БиХ. Прогноза ФХМЗ наговјештава најобилније падавине управо у источној Херцеговини.

Према прогнозама, очекивана количина падавина биће од 30 до 60 литара по квадратном метру, а висина сњежног покривача могла би бити и до 30 центиметара, на планинама и до пола метра.

Очекују се јаки удари вјетра у већем дијелу БиХ, осим у источним подручјима.

Цивилна заштита: Могућ умјерен пораст водостаја Врбаса и Босне

У наредним данима, према најављеним временским прогнозама, у Републици Српској се може очекивати умјерен пораст водостаја ријека, посебно Врбаса и Босне, као и водотока у јужном дијелу Српске.

Из Републичке управе Цивилне заштите саопштено је да ће пораст водостаја у сјеверном дијелу Српске значајно ублажити захлађење и формирање сњежног покривача.

Републичка управа Цивилне заштите прати ситуацију и упутила је одговарајуће дописе надлежним институцијама и службама друштва којих се могу тицати најављени метеоролошки услови.

Према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске данас ће почети да пада слаба киша прво на западу и полако се ширити ка осталим пређелима. Увече ће киша јачати, а уз захлађење прелази у снијег на планинама, затим и у нижим пређелима на сјеверу и западу.

За сутра су прогнозиране врло обилне падавине уз нагло захлађење. У већини предјела падаће снијег уз формирање и брзи пораст сњежног покривача. Очекује се од 10 до 30 центиметара снијега, на планинама знатно више, понегдје и пола метра.

На југу Херцеговине очекују се веома обилне падавине, а предвиђа се мјестимично и више од 100 литара по метру кубном. Биће и вјетровито уз јак југо у Херцеговини, а у осталим пређелима појачан сјеверозападни вјетар.

У петак, 6. марта, ће падати снијег, углавном на сјевероистоку, сјеверу и истоку, док ће на југубити углавном суво.