latinica  ћирилица
04/03/2015 |  09:22 | Аутор: БЕТА

Руски бомбардери близу Ирске

Због упада руских бомбардера у ваздушни простор под контролом Ирске два путничка авиона морала су да скрену с курса или да одложе лет.
Руски бомбардер Ту-95 - Фото: Beta/AP
Руски бомбардер Ту-95Фото: Beta/AP

Лист Ајриш Егземинер преноси да су два бомбардера Ту-95 летјела 40 километара од обале Ирске и да су прелетјели кроз линије цивилног авиосаобраћаја 18. фебруара, због чега су летови са стотинама путника морали да буду или преусмјерени или одложени.

Вјерује се да се инцидент догодио у исто вријеме када су авиони Краљевског ратног ваздухопловства пресрели два руска војна авиона близу британске обале и пратила их док нису напустили интересно подручје Уједињеног Краљевства.

Ирски дневник сада открива да су бомбардери Ту-95 ушли и у ирски ваздушни простор скривени - са искљученим транспондерима, уређајима који ради идентификације емитују податке о регистарској ознаци и курсу авиона, што контролори авиосаобраћаја виде на радарском екрану.

Дневник открива и да је руски упад пореметио комерцијални авиосаобраћај прије но што су бомбардери "испраћени" у међународни ваздушни простор.