latinica  ћирилица
04/03/2015 |  09:22 | Аутор: Агенције

Бивши директор ЦИА избјегао затвор

Генерал Дејвид Петреус, бивши директор ЦИА признао је да је давао тајне документе својој љубавници и добио двогодишњу условну казну.
 - Фото: Beta/AP
Фото: Beta/AP

Некад сматран као један од најбрилијатнијих војних умова своје генерације, ветеран из Ирака и Авганистана, генерал Петреус је тако избјегао потенцијално нелагодно суђење и ставио тачку на скандал који је уздрмао обавјештајни свијет у љето 2012. године.

Петреус је својевољно прихватио да се изјасни кривим за недозвољено повлачење и држање повјерљивих докумената, рекао је портпарол министарства правде.

Он ће се званично изјаснити кривим пред судом Сјеверне Каролине, а пресуда ће му бити касније изречена.

Према условима нагодбе, двије стране су се договориле да се затражи условна казна затвора од двије године и новчана казна од 40.000 долара.

Да није постигао нагодбу и изјаснио се кривим могао је да добије шест година затвора, од којих пет условно, за главну оптужбу, уз могућност додатне двије године због ометања правде и злоупотребе положаја.

После двогодишње истраге, амерички Федерални истражни биро предложио је у јануару да се покрене поступак против бившег шефа ЦИА пошто су тајни документи нађени у компјутеру његове љубавнице Поле Бродвел, коауторке његове биографије.

Он је првобитно рекао да документи нађени на њеном компјутеру не доводе у опасност националну безбједност. Међутим, тиме што ће се изјаснити кривим Петреус признаје између осталог да је донио осам свежњева докумената које је он сам окарактерисао као строго повјерљиве, у кућу у Вашингтону, гдје је провео викенд у августу 2011. с Бродвеловом.

Иако ништа из тих докумената није ушло у биографију, он их је оставио у кући до 1. септембра.

Скандал око Петреоуса избио је три дана послије поновног избора Барака Обаме на мјесто предсједника, а касније је установљено да афера а приори није имала посљедице на националну безбједност САД.

Петреус је поднио оставку с мјеста шефа ЦИА 2012. када је у медијима изашла вијест о његовој афери с Полом Бродвел. Он је с њом имао везу током 2011. године, док га је интервјуисала за биографију коју је писала.

Бродвел је провела годину дана с Петреусом у Авганистану када је заједно с њим радила на књизи "All In:The Education of General David Petraeus." 

ФБИ је водио истрагу о афери како би се утврдило да ли представља безбједносни ризик.