latinica  ћирилица
04/03/2015 |  09:30 | Аутор: Независне

Кад ФБиХ већ нема заставу и грб Чавара користи шаховницу

Федерација БиХ нема својих симбола већ осам година, од како је заставу и грб на којима су љиљани и шаховница Уставни суд БиХ прогласио неуставним јер не садржава обиљежја српског народа као трећег конститутивног народа. Од тада се у Федерацији у јавним установама користе државна обиљежја.

Нови предсједник ФБиХ Маринко Чавара подсјетио је да уз заставу и грб ФБиХ такође нема ни химну.

"Застава која је представљала ФБиХ је проглашена неуставом због тога што нема обиљежја сва три конститутивна народа. Још никада није постигнута сагласност којим обиљежјима ће на тој застави бити представљен српски народ, тако да Парламент још није однио одлуку о застави, грбу, а немамо ни химну. Па, ваљда постоји пјесма која ће одговарати свима", рекао је Чавара.

Исмет Османовић, посланик у Представничком дому ФБиХ и члан комисије која је од стране Парламента ФБиХ била формирана да изабере грб и заставу ФБиХ, каже да у овом тренутку ФБиХ користи државна обиљежја и да је тако још од 2007. године.

"Што се тиче заставе и грба ФБиХ, то је регулисано Уставом ФБиХ. Након што је Уставни суд БиХ донио одлуку да су грб и застава ФБиХ неуставни, Парламент ФБиХ формирао је комисију која је бројала 23 члана, седам посланика из Представничког дома ФБиХ, седам делегата из Дома народа ФБиХ, пет чланова из Владе ФБиХ, те четири стручњака из јавног сектора", рекао је Османовић.

Додао је да је и сам био у комисији, те да је расписан јавни позив да се доставе приједлози како би требало да изгледају грб и застава Федерације БиХ.

"На позив је стигло 85 радова. Комисија је успјела изабрати три од тих 85 и та три је понудила Представничком дому ФБиХ. Представнички дом је обавио расправу и задужио комисију да се покуша договорити и одабрати један. О томе је требало да расправља и Дом народа, међутим до тога никад није дошло", истакао је Османовић.

Каже да му се чини да је то било још 2008. године, те да чланови комисије нису успјели постићи консензус о томе да ли грб и застава ФБиХ треба да буду с етничким обиљежјима или без њих.

Подсјетимо, сва три приједлога за грб ликовно су стилизовани у облику штита с три боје - црвена, зелена и плава, што су у различитим комбинацијама и понуђене варијанте за заставу. Ипак, понуђена ликовна рјешења углавном су збир националних боја и симбола конститутивних народа у БиХ, те су парламентарци у ФБиХ сматрали да нико није понудио грб и заставу који би били симбол земље коју представљају.

Измир Хаџиавдић, секретар Дома народа ФБиХ, рекао је да Федерација БиХ, по Уставу, може имати грб и заставу, али да није ни обавезна.

Истиче да то није приоритет, те и он каже да је била оформљена комисија и расписан конкурс, али да то никад није окончано.

"Ако предсједник Федерације БиХ буде желио, он може покренути то питање у Парламенту, он има овлашћења за то", рекао је Хаџиавдић.

Уставни суд БиХ донио је почетком јануара 2007. године одлуку да ван снаге буду стављени грб и застава ФБиХ.

Одлука је донесена јер није испоштована одлука Суда да у року од шест мјесеци ове симболе ускладе с Уставом БиХ тако да представљају сва три конститутивна народа.

И посљедња важећа државна застава БиХ није резултат договора, него је наметнута одлуком тадашњег високог представника у БиХ Карла Вестендорпа 1998. године.

Питање са заставом и грбом ФБиХ недавно је дошло у фокус јавности када је на конференцији за новинаре иза предсједника ФБиХ Маринка Чаваре поред заставе БиХ стајала и застава са шаховницом.

"Ово је застава хрватског народа у БиХ, а ја овдје представљам хрватски народ", рекао је Чавара на питање чија је то застава, те је новинарима још додао да је боље поставити питање због чега ФБиХ нема заставу, грб и химну.