latinica  ћирилица
04/03/2015 |  10:25 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО - Уштеђено више од пет милиона КМ

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске остварио је за два мјесеца ове године уштеду од 5,43 милиона КМ по основу појединачних обустава исплате пензија у оквиру трајне акције "Стоп преварама - до пензије поштено".
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

У овом периоду обустављена је исплата за 17.291 пензионера, што представља 60 одсто свих обустава извршених у току прошле године, саопштено је из Фонда.

Обуставе исплате права врше се свакодневном контролом у којој се утврђује некомплетност документације у спису корисника, а најчешће због недостављања потврде о животу или школске потврде за дјецу-кориснике породичне пензије, како је законом прописано.

У јануару је извршено 9.414 појединачних обустава исплате пензије, од чега је наредни мјесец потребну документацију доставило само 1.745 или 18,5 одсто корисника. У фебруару је обустава извршена за 7.877 пензионера, од чега 7.422 по основу неблаговременог достављања потврде о животу, 237 због недостављања школске потврде, 10 због недоставаљања јединственог матичног броја и 208 због неподизања пензије с рачуна Бобар банке у року од узастопно три мјесеца, како је прописом одређено.

У Фонду оцјењују да је овоме допринијела и примјена споразума о електронској размјени података са Србијом и Хрватском, гдје ПИО РС има више од 30.000 пензионера. Ови корисници до сада нису били у фокусу контроле промјене свог статуса сваки мјесец, како је то сада, него само једанпут годишње, приликом достављања потврде о животу.

Прошле године Фонд је имао 29.166 случајева обуставе исплате пензија, од чега је до краја године у исплату поново укључено 4.102 или тек сваки седми корисник. Тако остварене уштеде у 2014. години су биле 8,8 милиона КМ. Фонд је у претходне три године по овом основу уштедио више од 20 милиона КМ, а с прва два мјесеца ове године те уштеде су око 26 милиона КМ.

Из Фонда подсјећају да се досљедном примјеном Закона о ПИО спречава покушај остваривања права на нелегалан начин и могућност настанка преплате, што отежава могућност поврата више исплаћених средстава.