latinica  ћирилица
04/03/2015 |  10:33 | Аутор: Vijesti

ЦГ од Митрополије црногорско-приморске тражи цркву СВ. Димитрија у Крушевцу

Држава од Митрополије Црногорско-приморске тражи да им врате цркву Светог Димитрија на Крушевцу, док свештеници тврде да је објекат у комплеску Дворца краља Николе одувијек био у својини Српске православне цркве.

Пуномоћник Митрополије црногорско-приморске, адвокат Војислав Ђуришић рекао је јуче на Суду да нису пронашли званичан акт да је црква на Крушевцу у њиховом власништву.

То је саопштио у наставку спора, у коме држава од Митрополије тражи да им врате цркву Светог Димитрија. Свештеници МЦП саопштили су раније да је тај објекат у комплеску Дворца краља Николе одувијек био у својини Српске православне цркве.

И канонски непризната Црногорска православна црква јуче је дописом тражила да се укључи у тај спор, наводећи да су једно вријеме и они вршили обреде у цркви, али да је Митрополија промијенила врата на том вјерском објекту и тиме им то онемогућила.

Судија Данило Јегдић ће очигледно одбити такав захтјев, јер је јуче закључио главну расправу и објавио да ће првог априла одлучити у том предмету.

Виши суд је раније одбио као недозвољену жалбу Митрополије на одлуку судије да, умјесто доношења пресуде, поново отвори главну расправу у том спору. Иако је већ једном, крајем прошле године, закључио главну расправу, судија се предомислио, сматрајући да није довољно расвијетљено чињенично стање, те да треба од Митрополије затражити доказ да је спорна црква била у њеној својини.

Држава од Митрополије Црногорско-приморске тражи да им врате цркву Светог Димитрија на Крушевцу, док свештеници тврде да је објекат у комплеску Дворца краља Николе одувијек био у својини Српске православне цркве.

У тужби држава наводи да је дворски комплекс у њиховој својини према Закону о државној имовини, али да су онемогућени да користе Државну капелу, па траже да се она врати Центру за савремену умјетност.

Представници Митрополије, у противтужби, истичу да никада нису имали проблема са садашњим Центром савремене умјетности, нити се икада помињало да је то њихово, те да је неспорно да је то вјерски објекат, па се питају од кад је то држава власник сакралних објеката.