latinica  ћирилица
04/03/2015 |  10:37 | Аутор: РТРС

У шумама Хондураса откривен давно изгубљени град?

Чланови једне археолошке експедиције у Средњој Америци тврде да су дошли до открића за којим су трагали истраживачи још у вријеме Ернана Кортеса, пустолова и конквистадора, који је освојио државу Астека, на територији данашњег Мексика.

Истраживачи су сигурни да су у забаченом дијелу хондурашке џунгле пронашли оно што је још давно названо Град Бога Мајмуна или Бијели Град.

Ради се о граду који је био сједиште цивилизације изгубљене више од хиљаду година. Још двадесетих година прошлог вијека град је уочен из ваздуха, али никада није заиста и пронађен - до сад, како тврде археолози.

"Ова култура је врло слабо проучавана и о њој се зна веома мало. Археолози чак немају ни име за њу", наводе чланови експедиције.

На мјесту проналаска уочени су бројни артефакти, чак и једна пирамида, али археолози су засад све морали да оставе гдје је и пронађено. Већина тих предмета наводно датира из периода од 10. до 14. вијека.

На овом археолошком налазишту мораће се убрзано радити јер се ширење пољопривреде приближило на свега двадесетак километара од овог мјеста, па постоји опасност да га прегазе илегалне фарме.

Становници мистичног Бијелог града поштовали су бога мајмуна, а наводно су живјели у обиљу окупани златом.