latinica  ћирилица
04/03/2015 |  11:32 | Аутор: Б92

Хамонд: ЕУ је одавно скренула с курса

ЕУ је скренула са свог курса у посљедњих 20 година и неопходне су корјените реформе у Бриселу ако још желе Британију уз себе, каже британски шеф дипломатије.

Министар Филип Хамонд је рекао да Британци морају да искористе "посљедњу прилику" да изборе реформе унутар Уније и да поново преговарају о условима чланства.

"Морамо да искористимо ову прилику и размрдамо Европску унију на начин на који то одговара Британији. Унија је скренула с курса негдје у посљедњих 20 година", рекао је он у обраћању посланицима.

Хамонд је рекао да једину могућност за останак Британаца у ЕУ представљају "значајне промјене" у Бриселу.

"Морамо да вратимо ЕУ на прави колосјек. Посјетио сам 23 наша партнара у ЕУ и сви имају чврст став да Британија треба да остане, али и разумијевање да се то може догодити само уз велике промјене. Постоји јасна спремност да с нама учествују у томе, посебно у нашим захтјевима за већом конкурентношћу у ЕУ. То је нешто што сви желе", рекао је Хамонд.

Британски шеф дипломатије је својевремено рекао да Британци "пале ватру испод Европске уније" одржавањем референдума о останку у Унији.

Актуелни премијер Дејвид Камерон обећао је да ће одржати референдум 2017. године, уколико освоји већину на изборима у мају ове године.