latinica  ћирилица
04/03/2015 |  12:04 | Аутор: СРНА

Вучић: Радити на мјерама превенције елементарних непогода

Србија је чврсто опредијељена да више него до сада ради на мјерама превенције елементарних непогода и тиме обезбиједи другачију и сигурнију будућност за генерације која долазе, рекао је премијер Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Наводећи да је Србија на годишњем нивоу губила 130 милиона евра због поплава, а због суше још више, Вучић је рекао да су прошле године катастрофалне поплаве коштале 1,7 милијарди евра.

"Сваки динар уложен у превенцију једнак је седам динара који се троше на обнову", рекао је Вучић у Београду, на презентацији Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода.

Он је рекао да је планирано улагање у образовање, набавку опреме и превентивне инфраструктуре, као и у модеран систем институција, способан да увијек изађе у сусрет грађанима, пренијели су београдски медији.

"Први пут Србија напушта принцип `лако ћемо` и у неколико деценија преузима принцип да нешто спријечи, а не да лијечи", рекао је Вучић, који је захвалио свим државама и међународним организацијама, које су помогле Србији након прошлогодишњих мајских поплава.

Марко Благојевић директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, која је представила Национални програм, каже да је идеја овог пограма да се спријечи оно што се догодило Србији у мају прошле године, када су је задесиле катастрофалне поплаве.