latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:36 | Аутор: СРНА

Одгођен наставак суђења Билалу Боснићу

Наставак суђења у Суду БиХ Хусеину - Билалу Боснићу, који је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе, данас је одгођен за 25. март због недоласка два свједока Тужилаштва БиХ.
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да је Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ контактирала свједоке који су рекли да се нису одазвали позиву за свједочење јер још нису добили званични позив.

Чампара је најавио да ће убудуће Тужилаштво БиХ, одмах по слању писаног позива за свједочење, обавјештавати свједоке да су позвани на рочиште, да би се избјегла ова ситуација.

Бранилац Боснића, Адил Лозо рекао је да је динамика испитивања свједока - два свједока по рочишту - спора и да би требало испитивати три свједока по једном рочишту.

Чампара је остао при ставу да и даље буду испитивана по два свједока на једном рочишту, према редослиједу из оптужнице, те ће у наставку главног претреса бити испитани четврти и пети свједок Тужилаштва БиХ.

Два свједока Тужилаштва БиХ потврдила су на претходном рочишту 25. фебруара да су се њихови синови борили у Сирији, те да су прије одласка на ратиште код оптуженог ишли на вјерску службу у Бужим.

Боснић је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним ђелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Тужилаштво га терети да је током 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице, у неколико градова као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.