latinica  ћирилица
04/03/2015 |  16:22 | Аутор: Агенције

Русија одлучна: Гас преко Србије

Русија сматра да преко Србије мора ићи будући правац за снабдијевање Европе гасом, када се за четири године заврши транспорт руског гаса преко Украјине.

"Ми полазимо од тога да траса за транспорт гаса мора да пређе преко територије Србије", рекао је руски амбасадор Александар Чепурин на отварању Друге руско-српске привредне изложбе, која се одржава у Београду.

Руска компанија "Гаспром" је раније изнијела "чврст став" да гас за око четири године, када истекне уговор са Украјином, више неће ићи у Европу преко те државе, већ ће се транспортовати преко Турске и гасовода "Сјеверни ток".

Планира се изградња четири цјевовода, чије ће одредиште бити на турско-грчкој граници, а предвиђа се да први буде завршен 2016. године.

Чепурин је рекао да су сада актуелна питања у области траснспорта гаса као замјена након одустанка од реализације "Јужног тока" и да се разматра питање како ће се транспортовати руски гас за четири године након што престане транспорт преко Украјине.

Како је истакао, треба тачно процијенити путеве, заинтересованост, наводећи да су у том домену кључна три елемента - сигурност испорука, могућност да се обезбиједе загарантовани обими и конкурентна цијена гаса.

"Имајући у виду да су се наши партнери прије више година опредијелили и дефинисали према маршути, ако не буде актуелних бирократских препрека, Русија је спремна да се прикључи реализацији пројекта. Мислимо да је то веома важно питање не само за извознике и за кориснике, већ и за земље југозападне Европе, цјелокупне Европе и Европске уније", рекао је Чепурин.

Према његовим ријечима, цијена руског гаса крајем прошле године и у првом кварталу ове године се битно смањила и до љета може још да буде смањена.

"Цијена руског гаса до љета може битно да буде смањења и то може да допринесе већој потрошњи тог енергента", рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Отварању Друге руско-српске привредне изложбе присуствовао је и потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.