latinica  ћирилица
04/03/2015 |  17:14 | Аутор: Б92

Српска кошарка између УЛЕБ-а и ФИБА

Сукоб ФИБА и УЛЕБ који би требало да добије свој епилог на Борду ФИБА, наредног викенда у Женеви, тренутно најјачим интензитетом букти на Балкану.
АБА Лига: Црвена Звезда - Цибона - Фото: B92
АБА Лига: Црвена Звезда - ЦибонаФото: B92

Жеља ФИБА да преузме под своју ингеренцију клупско такмичења у Европи, па и да "отвори" термине за играње квалификационих утакмица националних тимова током сезоне, датира још од јесени 2014. своју нову епизоду добија ових дана на просторима централне Европе и бивше СФРЈ, пише Б92.

Поједини медији су пренијели да је послије састанка челника неколико националних Савеза и ФИБА у Београду, будућност АБА лиге доведена у питање. Наводно се траже веће ингеренције за националне лиге и проходност или формирање новог европског такмичења, у које бу улазили клубови са ових простора без обавезе да учествују у регионалној АБА лиги. Та лига у овом тренутку доноси два мјеста у Евролиги и још три у Европкупу.

Како ексклузивно сазнаје Б92, челници АБА прошлог мјесеца су упутили допис највећим клубовима у Србији, у којима су жељели да чују њихов став о регионалном такмичењу, сугестије, али и примедбе. Одговори који су стигли од Партизана и Црвене звезде недвосмислено показују да челници највећих српских клубова и даље себе виде у регионалном такмичењу, уз одређене примједбе и сугестије које су посебно истицали из редова "црвено-бијелих".

Није тајна да највећи европски клубови желе да наставе такмичење у Евролиги са сједиштем у Барселони. Чак се у будућности предвиђа и одређено "затварање" ове лиге, кроз одређене услове, који обухватају буџет. транспарентно пословање, почев од продаје карата, опреме, до зарада од телевизијских права.

Јасно је да српску кошарку очекује изузетно важан период, јер, као што је и гостујући на телевизији Б92 рекао предсједник КСС Драган Ђилас "српска кошарка мора да одабере праву страну" и то без замјерања највећима. Међутим, чини се да свој сукоб са Евролигом, челници ФИБА управо желе да интензивирају на овим просторима.

Посљедице у случају погрешне процјене челника КСС и клубова, могле би да буду огромне. У случају отварања сукоба са АБА лигом, постоји и реална могућност да српски клубови остану без изласка у Европу, а да из свега профитирају хрватски или црногорски клубови, који би кроз добијање лиценце, у случају да то не ураде кроз овогодишњи плеј-оф, изашли у Евролигу.

Партизан - Унион Олимпија (ФОТО: "www.abaliga.com")

Ситуација у којој је тренутно европска кошарка, неодољиво подсјећа на период са почетка 21.вијека. Тада је такође велики сукоб ФИБА који је водио Грк Василакопулос и новог такмичења које је направљено у Барселони у организацији Жордија Бартомеуа "преполовио" такмичења, па су паралелно играна Евролига и ФИБА Супролига. У првој сезони, у Супролиги су учествовали и грчки великани и Макаби, али су већ наредне својом величином и утицајима, могли тихо да признају грешку и пређу у Евролигу.

Данашња ситуација је са те стране, потпуно другачија. Велики клубови су безусловно стали уз Евролигу (Реал, Барселона, Куча, Уникаха, Валенсија, Панатинаикос, Олимпијакос, Макаби...). Уз то, Бартомеу је лутање челника ФИБА у претходних седам-осам година максимално искористио и за стварање јаког спонзорског пула у коме су главни спонзори велике турске и шпанске компаније.

Остаје питање, шта би српска кошарка добила стајући уз ФИБА? Односи КСС са том организацијом су одлични, у Швајцарској као важни оперативци већ годинама раде Зоран Радовић и Предраг Богосављев, својевремено је важну улогу имао Предраг Даниловић, сада је ту Дејан Бодирога. Међутим, иако се према незваничним сазнањима челници ФИБА спремају и да одузимају лиценце појединим такмичењима, шта од атрактивних клубова који би могли да формирају иоле атрактивно такмичење остаје?

Због свега наведеног, предстојећи дани, мјесеци (Скупштина ФИБА накојој ће бити верификоване све одлуке је у мају) и одлуке водећих људи српске кошарке у свим сегментима (савези, клубови) одредиће пут и будућност српске кошарке у наредних најмање пет година.