latinica  ћирилица
05/03/2015 |  15:14 | Аутор: СРНА

Кетрин Болковац номинована за Нобелову награду

Бивша припадница мировних снага УН Кетрин Болковац, која је пријавила појаву сексуалног ропства у БиХ у које су била умијешане међународне мировне снаге, номинована је за Нобелову награду за мир.

Болковац је из америчке савезне државе Небраске, а добила је отказ у компанији "Динкорп" из Вирџиније, која је слала људе у мировну полицијску мисију у БиХ.

Усљед дипломатског имунитета, који им је приликом запошљавања обезбиједио амерички Стејт департмент, нико није кривично гоњен због саучествовања у том криминалном дјелу.

Њена прича преточена је у књигу и екранизована у филму "Звиждач", са глумицом Рејчел Вејс у главној улози.

"Допада ми се идеја и почаствована сам. Предиван је осјећај када помислим да је мој рад имао утицај широм свијета", рекла је Болковац, а преноси лист "Џурнал стар".

Недавно је служба задужена за праћење додјела Нобелове награде послала допис званичницима одговорним за избор, у којем наводи да добитници ове године треба да буду људи за које се сматра да су достојни овог престижног признања.

Међу особама које је групација именовала као достојне нашла се и Болковац.

"Напори које је Болковац уложила како би несрећне дјевојке биле спашене, да се прекине њихово подвођење, затварање и ропство, представљају храбар професионални чин за заштиту њихових живота, слободе и људских права", навео је у писму номинације Аслак Сисе, професор права на Универзитету у Норвешкој.

Он је упутио писмо служби задуженој за праћење додјела Нобелове награде.