latinica  ћирилица
05/03/2015 |  16:18 | Аутор: РТРС

РС: Водостаји у порасту, али испод коте редовне одбране (ВИДЕО)

Због кише и снијега водостаји већине ријека у Српској су у порасту, али испод коте редовне одбране од поплава, изузев Врбаса који је у Делибашином селу премашио коту.

Добра вијест је да је до 15 часова водостај у односу на јутрос опао за 28 центиметра. У Српцу је, ипак, проглашена ванредна ситуација због квара на Црпној станици ''Ина''. 

У Српцу ванредно стање због квара на Црпној станици ''Ина''. Од три агрегата са пумпама за пребацивање воде из брањене зоне преко насипа на Врбасу, у функцији је само једна пумпа која избацује само 750 литара воде у секунди, па је угрожен сам центар Српца и Електродистрибуција која је у непосредној близини.

- Увели смо ванредно стање да би узбрзали радове на отклањању и сматрамо ако се ријеше кварове у наредна два дана да неће бити никакве опасности ни потребе за евакуацијом, рекао је Боривоје Врсајковић, начелник Штаба Цивилне заштите у Српцу.

У Семберији су ријеке за сада у кориту, али ако падавине не престану пријети изливање бујичних рјечица, које су у порасту, а корита су запуштена. Иако су водостаји Саве и Дрине незнатно повећани и за сада не пријете поплаве, мјештани приобалних насеља су у приправности.

Водостаји су у благом порасту и у Сребреници и Братунцу. Становници страхују од поплава ако дође до наглог топљења снијега са брда.

Иако водостај Босне и Саве стагнира и знатно је испод редовних мјера одбране од поплава, и нема опасности, Шамчани с обале посматрају ријеке. Цивилна заштита је у приправности.

- Ријека Сава је у стагнацији значи негдје око 501, 502 центиметра, док је ријека Босна узводно такође у стагнацији. Мислимо да ова дешавања неће битније утицати на пораст водостаја и једне и друге ријеке, нагласио је Боро Богдановић, руководилац службе Цивилне заштите Шамац.

У Сребреници проблеме прави снијег који пада већ 24 сата. Поједина села су одсјечена, а у некима нема ни струје. Иако се путеви, како је потврђено, чисте, саобраћај је успорен и отежан.

Екипе Цивилне заштите увеле су даноноћно дежурство и отвориле телефонски број 056-445-534 на који грађани могу да потраже помоћ.

- У брдским предјелима има 30-40 па чак и више центиметара снијега. Што се тиче доласка ученика у школе у јутарњим часовима било је уредно и коректно, међутим имаћемо проблема у повратку па смо нагажовали све машине, додао је Цвијетин Максимовић, Цивилна заштита општине Сребреница.

Сњежно невријеме, праћено јаким вјетром који ставара сњежне наносе, донијело је проблеме и у југозападном дијелу Српске. Саобраћај је отежан преко планинских превоја и висоравни. На Ситничкој, Јањској и Купрешкој висорави пало је од 30 до 50 центиматара снијега, а сњежни наноси су и преко једног метра. У општини Купрес сва села су завијана, а настава прекинута у Основној школи „Милош Ждеро“ .

Цивилна заштита будно прати стање на терену. За сада нема потребе за евакуацијом становништва.

- Републичка управа мотри стање с опретаивним снагама на располкагању за евентуалне аистенције и помоћ. Најбољи и њајбржи начин да регујете је бесплатан позив на 121, нагласио је Жељко Стојановић, портпарол Републичке управе Цивилне заштите.

Падавине су узроковале проблеме и на путевима у Приједору. На регионалном путу Каран- Нови Град, у мјесту Сводна, дошло до већег одрона, који угрожава саобраћање на овом путном правцу, док је одрон на магистралном путу према Новом Граду, у мјесту Доња Драготиња саниран.

У которварошкој општини саобраћај је успорен на регионалном путу Ободник - Шипраге, јер висина сњежног покривача на појединим мјестима достиже 40 центиметара.

Сњежне падавине изазвале су више кварова на електромрежи на подручју општине Фоча. Без струје су подручја Миљевине, Тјентишта, Заваита и Челебића.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода обилније падавине могу се очекивати у наредна два дана.