latinica  ћирилица
05/03/2015 |  17:02 | Аутор: БЕТА

Пусићева и Јеремић ривали за УН?

Потпредсједница Владе Хрватске и шефица дипломатије Весна Пусић најавила је могућност да се кандидује за позицију генералног секретара УН-а.

"Буде ли потврђено да кандидат треба да буде из источноевропске групе земаља, а не из Латинске Америке, био би то занимљив пројекат", рекла је Весна Пусић новинарима у Загребу.

Она је рекла да би већ и њена кандидатура била велики плус за Хрватску, јер досад из те државе није било кандидата. Шефица дипломатије је рекла да је идеја о кандидатури потекла "из кругова ван Хрватске".

У хрватској јавности већ дуго се спекулише о амбицији Весне Пусић да се кандидује за положај генералне секретарке УН.

Као друга могућност помињало се да би предсједница Хрватске народне странке могла да оде на неку од функција у ЕУ.

Актуелном генералном секретару УН-а Бан Ки Мун-у други мандат истиче крајем 2016.

Као кандидати за новог генералног секретара УН који су за то добили и подршку својих влада до сада су помињани генерална директорица Унеска Ирена Бокова из Бугарске и бивши словеначки предсједник Данило Тирк.

Као могући кандидати за мјесто генералног секретара УН у медијима су помињани и садашњи шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и један од његових претходника Јан Кубиш, али и бивши шеф српске дипломатије и бивши предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Генералног секретара УН именује Генерална скуштина УН на приједлог Савјета безбједности из једне од пет регионалних група.

Да би неко постао кандидат мора најприје да добије званичну подршку своје државе, која га формално предлаже за то мјесто.

У случају да Савјет безбједности УН не може да се сагласи о једном кандидату, одлука остаје на Генералној скупштини УН иако о начину одлучивања у том случају постоје правне дилеме.