latinica  ћирилица
05/03/2015 |  17:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери: Војни притисак за збацивање Асада

Амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да ће војни притисак можда бити потребан за збацивање сиријског предсједник Башара ал Асада.

"Он је изгубио сваки привид легитимитета, али немамо већи приоритет од ремећења и побједе над Исламском државом. Нема сумње, комбинација дипломатије и притиска биће потребна да доведе до политичке транзиције у Сирији", рекао је Кери, наводећи да ће "војни притисак можда бити потребан".

САД ће држати на оку иранске дестабилизујуће акције, без обзира на преговоре о спорном нуклеарном програму, рекао је Кери.

"Чак, иако смо укључени у разговоре са Ираном око иранског нуклеарног програма, нећемо скидати очи са иранских дестабилизујућих акција у региону", рекао је Кери новинарима у Саудијској Арабији, наводи агенција АФП и објашњава да је амерички државни секретар мислио на Сирију и Јемен.

Поводом напада јужнокорејског активисте на америчког амбасадора у Јужној Кореји, Кери је нагласио да пријетње никада неће одвратити САД.

"Сједињене Америчке Државе никада неће бити одвраћене пријетњама. Остаћемо рјешени као и увек да наставимо с оним што мислимо да је у интересу наше земље", рекао је Кери.

Амерички амбасадор Марк Липерт је у стабилном стању пошто су љекари направили 80 шавова на дубокој рани на његовом десном образу, послије напада активисте у Сеулу који се залаже за поновно уједињење подјељеног Корејског полуострва.