latinica  ћирилица
05/03/2015 |  18:35 | Аутор: БЕТА

Због дроге ухапшен бивши шеф националне полиције Боливије

Бивши шеф боливијске полиције Оскар Нина ухапшен је због сумње да је његова некадашња јединица за борбу против наркотика била повезана са трговином дрогом и нелегалним богаћењем.

Он је предводио националне боливијске полицијске снаге 2010. и 2011, а прије тога, од јануара 2009, био је шеф специјалне јединице за борбу против наркотика.

Постављен је да реорганизује ту јединицу, након што је предсједник Боливије Ево Моралес избацио из земље Управу САД за борбу против дроге која је имала блиске везе са јединицом против наркотика, којој је обезбједила обуку, као и материјалну и стратешку подршку.

 Моралес је, међутим, оптужио ДЕА да је "инструмент који САД користе да уцјењују оне земље које нису у складу са империјализмом и капитализмом" и избацио је из земље.

 Ухапшени су, како преноси ББЦ, и жена, ћерка и син генерала Нине, под оптужбом за нелегално богаћење. Његов син је одведен у притвор, док су му жена и ћерка стављене у кућни притвор.

 Министар унутрашњих послова Уго Молдис рекао је да "годинама постоје озбиљне сумње" да је Нина повезан са трговином дрогом, и да његово хапшење "шаље сигнал да се неће толерисати учествовање у нелегалним радњама било које врсте".

Боливија је трећи свјетски произвођач кокаина, после Перуа и Колумбије.

 Нина је ухапшен мање од четири године пошто је амерички суд осудио другог бившег боливијског нарко боса Ренеа Санабрију на 15 година затвора због трговине дрогом.

 Генерал Нина отпуштен је с функције шефа полиције само двије недјеље пошто је Санабрија ухапшен, мада ББЦ наводи да није јасно да ли су та два догађаја повезана.

 Боливијски предсједник Ево Моралес рекао је у то вријеме да Боливија треба да искорјени "рак корупције" из редова полиције. Према недавним подацима УН, узгој коке у Боливији пао је на најнижи ниво од 2002. УН су додале да је Боливија на путу да смањи површину на којој ће бити узгајана кока на 20.000 хектара.