latinica  ћирилица
05/03/2015 |  19:00 | Аутор: РТРС

Ко је дозволио коришћење сале ПС БиХ за обиљежавање 1.марта? (ВИДЕО)

Ни 20 година од завршетка рата у БиХ нема консензуса о заједничким празницима. Ипак, у ФБиХ 1.март обиљежавају као тзв. Дан независности и то у заједничким институцијама.
Ратна застава у Парламенту БиХ - Фото: РТРС
Ратна застава у Парламенту БиХФото: РТРС

Овај пут у Великој сали Парламета БиХ постављене су и ратне заставе тзв. Армије БиХ. Шта су урадили представници Републике Српске у Сарајеву да то спријече ?

- Ове године, ратна застава тзв. Армије БиХ унијета је у Велику салу Парламентарне скупштине БиХ, што је изазвало бурна реаговања у Републици Српској. Правилник Парламентарне скупштине БиХ прописује да предсједавајући Представничког дома одлучује о уступању Бијеле сале, а предсједавајући Дома народа Плаве. Предсједавајући оба Дома заједно одлучују о уступању Велике сале. Чланови Заједничког Колегијума Младен Босић и Огњен Тадић нису одлучивали о уступању Велике сале

- Нити нас занима ко је то радио и шта се тамо дешава. Ми славимо своје празнике, они који имају другачију перцепцију, они који треба да их славе, нека их славе, немамо ништа против тога, рекао је Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

По правилнику Парламентарне скупштине БиХ садашњи предсједавајући Шефик Џаферовић и Бариша Чолак могу самостално да одлуче о уступању Велике сале. Ипак, пракса досадашњих представника Српске у заједничким инстутуцијама је била таква да се уложе писмени протести на дозволу о кориштењу сале у сврху обиљежавања празника, са којима се не слажу сва три народа.

На питање да ли су и како чланови Заједничког Колегијума Младен Босић и Огњен Тадић уложили протест ове године, нисмо добили одговор.

На примјер, 2010. године Душанка Мајкић обављала је садашњу функцију Огњена Тадића. И поред правилника, каже, установљена је пракса да Заједнички колегијум оба Дома одлучује о судбини Велике сале. И редовно, каже Мајкићева, представници из Српске, били су против употребе Велике сале за обиљежавање 1.марта.

- Ово ако је тачно, оно што СДС каже да нису учествовали у давању сагласности, онда значи неко мимо правилника и мимо уопште консултовања и мимо консултовања Колегија издаје за различите намјене простор ПС БиХ, што је недопустиво, нагласила је Душанка Мајкић, бивши замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Колико несугласица проузрокује непостојање договора о прослави празника у БиХ, говори и примјер некадашњег предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Милорад Живковић који 2010. године није дозволио употребу и Велика сала била је закључана.

Највиши званичници бошњачког народа у извршној и законодавној власти БиХ , провалили су у тзв. Велику салу гдје су свечаном сједницом обиљежили тзв. Дан независности БиХ ,01. март. Сребренички ратни лидер Ибран Мустафић са прекинутим ланцем око врата као трофејом шепурио се по ходницима Парламента БиХ.

Злоупотребе институција БиХ на штету Срба треба да спријече представници Републике Српске у Сарајеву. И као декорација, ратна застава тзв. Армије РБиХ вријеђа Србе у Републици Српској.