latinica  ћирилица
05/03/2015 |  20:21 | Аутор: РТРС

Нова скупштинска већина: Омогућити примопредају у Градишци (ВИДЕО)

Начелник општине Градишка, Зоран Латиновић, суспендовао је правно дејство свих одлука нове скупштинске већине, којима је смијењен предсједник и потпредсједник Скупштине општине и 60 директора и чланова надзорних и управних одбора.

"Упућивањем иницијативе о обустави свих усвојених аката нове скупштинске већине, донио сам одлуку која суспендује њихово правно дејство", каже Латиновић. Незапамћен чин смјене око 60 људи је, тврди, политички пуч одборника и странака који не бирају средства да се домогну фотеља и позиција власти.

"То не би било ништа спорно да је седница одржана на законит начин. Али је евидентно да је било озбиљних пропуста, који постављају питање легалности свих одлука'', каже начелник Општине Градишка.

Акти су легални – став је СНСД-а. Чињеница да начелник тражи обуставу одлука, нову скупштинску већину је изненадила.

"Скупштина општине је 23.02.била легална сједница, не видим разлог зашто би се начелник општине одлучио на такав потез'', каже Урош Граховац, новоименовани предсједник Скупштине општине Градишка.

У СНСД-у сматрају да је смјена свих 60 чланова управних и надзорних одбора легална, јер је слично учинила и актуелна власт, 2012. године. И сада се та власт, тврде у СНСД-у, одлучила на реваншизам - услиједио је низ отказа свих који у било ком смислу имају везе с актуелном већином.

"Мајка од господина Мекињића, потпредсједника Скупштине, добила је отказ у Дому здравља: Она је чистачица, стално запослена. Исти случај је са Водоводом, гдје је господин Кочић, који је дио скупштинске већине, до тада обављајући функцију техничког директора, суспендован'', тврди Урош Граховац.

Нова скупштинска већина за сутра је заказала пету ванредну сједницу, на којој ће од институција Српске тражити да, у складу са важећим законима, омогуће примопредају дужности у Градишци.