latinica  ћирилица
11/03/2015 |  14:01 | Аутор: СРНА

Фондација "Патријарх Павле" за угрожене уплатила милион евра

Фондација "Патријарх Павле" уплатила је посредством својих епархија више од милион евра помоћи за угрожене у елементарним непогодама прошле године у Србији и Републици Српској.

На сједници Управног одбора ове фондације, којом је предсједавао Његова светост патријарх српски Иринеј јуче у Патријаршији у Београду, узет је на знање извјештај о прикупљеним и реализованим средствима на име помоћи поплављеним подручјима у Србији и Републици Српској, саопштено је на сајту Српске православне цркве (СПЦ).

Истакнуто је да је епархијама ваљевској, жичкој, шумадијској, зворничко-тузланској, бањалучкој, шабачкој, сремској, тимочкој и браничевској у септембру 2014. године уплаћено 115.000.000 динара (958.000 евра) и 264.670 канадских долара за угрожене у елементарним непогодама у току прошле године.

Размотрени су ургентни захтјеви и одобрена средства за помоћ најугроженијој дјеци, односно финансирање трошкова њиховог лијечења у земљи и иностранству.

На сједници је истакнуто да ће и у наредном периоду бити настављене активности Фондације "Патријарх Павле", с циљем прикупљања средстава да се помогне подручјима погођеним елементарним непогодама.

Упућен је позив свим људима добре воље да, у складу с материјалним могућностима, донирају средства фондацији, која ће обезбиједити да се посредством црквених јединица на терену, на најефикаснији начин помогне свим лицима којима је подршка и помоћ у тешким животним тренуцима њихових породица најнеопходнија.

Текући рачун Фондације "Патријарх Павле" код Комерцијалне банке је: девизни 00-739-0002170.1, а динарски 205-480-06.

Разматран је извјештај о финансијском пословању Фондације у протеклом периоду, као и о оствареним и реализованим средствима и додјели помоћи.

Највећи дио средстава донирали су Московска патријаршија, Бугарска патријаршија, Кипарска архиепископија и Грчка архиепископија, Српска православна црква и дијаспора у САД (Епархија источноамеричка, Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка и црквене јединице Епархије западноамеричке), затим Епархија канадска, Православна црква у Чешкој, Варшавска митрополија, Епархија западноевропска, Епархија британско-скандинавска, Црквена општина Лондон и Српска православна црквена општина Јоханесбург.

Посебна помоћ додијељена је Удружењу за хуманитарни рад "Мајчина душица" из Београда.

На сједници је усвојен извештај о раду Фондације у 2014. години, који ће бити достављен оснивачу - Светом архијерејском синоду.