latinica  ћирилица
11/03/2015 |  14:40 | Аутор: СРНА

Бањалука- Превентивни прегледи због глаукома

Офталмолози Универзитетске болнице - Клиничког центра у Бањалуци прегледали су више од 300 пацијената, који су се одазвали акцији бесплатног испитивања глаукома. То подразумијева мјерење очног притиска, преглед предњег сегмента ока, преглед очног дна и анкетирање.
Преглед вида - Фото: илустрација
Преглед видаФото: илустрација

Начелник Клинике за очне болести у Универзитетској болници Милка Мавија рекла је да се сваке године све већи број пацијената одазива овој акцији.

"Циљ нам је да подигнемо свијест грађана о опасностима до којих може доћи уколико се ова болест не лијечи на вријеме, те да подстакнемо грађане да се на вријеме одлуче на превентивне прегледе ове болести", рекла је Мавија.

Она каже да је веома радује што се грађани јављају у све већем броју, с обзиром да се глауком назива и "тихи крадљивац вида" или болест тихог сљепила, јер се углавном јавља без симптома и тегоба, а напредује неопажено док не доведе до сљепила.

"Очна клиника сваке године ову акцију организује поводом обиљежавања свјетске недјеље против глаукома. Врло су значајни и резултати које добијемо након ових прегледа, а које ћемо ове године објавити на Конгресу офталмолога Републике Српске, који ће крајем маја бити одржани у Бијељини", најавила је Мавија.

Акција бесплатног испитивања глаукома орагнизована је данас у холу Централног медицинског блока од 8.00 до 14.00 часова.