latinica  ћирилица
12/03/2015 |  11:27 | Аутор: Tportal

Шта се догађа с тијелом када једемо чоколаду?

Чоколада има благотворан утицај на наш организам, јер је препуна антиоксиданаса, побољшава меморију, смањује количину лошег холестерола, а може чак и да помогне у борби против вишка килограма.

Многа истраживања су показала да је чоколада (овде мислимо на црну чоколаду, а не на њене нездраве варијанте попут бијеле или млијечне чоколаде) препуна антиоксиданаса и других састојака који позитивно утичу на организам. Наравно, мисли се на конзумирање малих количина чоколаде, дакле коцкице-двије, а никако цијеле табле.

Као и у свему, битно је бити умјерен и не претјеривати, јер у супротном можете да изазовете контраефекат. А ево што се све догађа с нашим организмом када поједемо мало црне чоколаде.

Смањује боре

Можда не знате, али нека су истраживања показала да коцкица црне чоколаде дневно позитивно дјелује на еластичност коже и може да успори појављивање бора испод очију.

Позитивно дјелује на мозак

Једна занимљива студија показала је да испијање двије шоље топле чоколаде повећава доток крви у мозак (за око осам одсто) побољшавајући тако меморију код старијих људи, што су доказали рјешавајући тестове меморије.

Утиче на ниво лошег холестерола

Једна до двије коцкице црне чоколаде могу да смање ниво холестерола. Мада у себи садржи маст, црна чоколада смањује ниво ЛДЛ (штетног) холестерола.