latinica  ћирилица
12/03/2015 |  17:39 | Аутор: Агенције

Пестициди у пола производа у Европи

Остаци пестицида присутни су у готово пола намирница које се конзумирају у Европи, али су већином у оквиру законских ограничења и вјероватно без посљедица по здравље, објавила је Европска агенција за безбједност хране.

Објављујући резултате анализе проведене 2013. како би се утврдила присутност 685 пестицида на 81.000 узорака воћа и поврћа, процесуиране хране и вина, ЕФСА закључује да 45 посто намирница у Ебропи садржи остатке пестицида.

Само 1,5 посто узорака јасно је прекорачило законска ограничења, истиче агенција, додајући да код производа из трећих земаља тај удио износи 5,7 посто, а оних из ЕУ-а 1,4 посто. Удио производа који прелазе законска ограничења смањио се у односу на анализу из 2010.

Агенција наводи да није вјероватно да присутност остатака пестицида у намирницама дугорочно има ефеката на здравље потрошача. Краткорочно, ризик изложености грађана штетним концентрацијама остатака пестицида из хране такође сматра "слабим".

То је очито погрешно и противи се ставовима научника, сматра невладина организација ПАН . Сматра да ЕФСА није користила добре методе за утврђивање токсичности пестицида, посебно учинке трајне и кумулативне изложености тим материјама.

Извјештај потврђује да је храна у Европи безбједна, оцијенило је с друге стране Удружење за заштиту усјева, које заступа индустрију пестицида.

Остаци неколико пестицида били су присутни у 27,3 одсто узорака. Поштеђени нису ни биолошки производи - 15 одсто узорака имало је остатке пестицида, а 0,8 одсто преко законских ограничења, наводи ЕФСА.

Јагоде, брескве, јабуке и салата најзагађенији су пестицидима. Јагоде и салата такође највише крше законска ограничења за садржај пестицида, са 2,5 односно 2,3 одсто тестираних узорака.