latinica  ћирилица
13/03/2015 |  10:41 | Аутор: СРНА

РС: Пријављено 1.972 обољела од акутних респираторних инфекција

У Републици Српској од 2. до 8. марта пријављена су 594 лица обољела од болести сличних грипу и 1.972 од акутних респираторних инфекција, подаци су Републичког института за јавно здравство.

Портпарол Института Милка Мрђа , рекла је Срни да су у овом периоду пријављена три случаја тешке акутне респираторне инфекције, који су хоспитализовани.

Она је истакла да у Српској за сада нема пријављених епидемија грипа и нагласила да Институт за јавно здравство нема пријављених умрлих од посљедица грипа.

Мрђа је рекла да се у овој сезони инфлуенце узимају узорци од сваког хоспитализованог случаја тешке акутне респираторне инфекције у свим болницама Републике Српске.

"Од до сада пристиглих и тестираних узорака у лабораторији Института, 70 одсто узорака је негативно на вирусе инфлуенце. Од позитивних узорака највише је утврђено инфлуенце А /Х3/ 18 одсто, док је на инфлуенцу А /Х1Н1/ позитивно 12 одсто узорака", рекла је Мрђа.

Према подацима којима располажу Европски центар за контролу болести и Свјетска здравствена организација, активност инфлуенце у Европи је почела да опада.

Из Института наглашавају да у наредном периоду посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак - старачки домови, њега лица са посебним потребама...

Трајање посјете треба свести на минимум, а у посјету би требало да иде само онај ко је сигуран да нема неку респираторну инфекцију.