latinica  ћирилица
17/03/2015 |  09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

К.Митровица - Изложба о мартовском погрому

Обиљежавање 11. годишњице мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији почело је синоћ у Градском музеју у Косовској Митровици отварањем изложбе фотографија на којима су представљене страхоте тог погрома.
К.Митровица - изложба - Фото: ТАНЈУГ
К.Митровица - изложбаФото: ТАНЈУГ

- Ова установа обиљежава 11 година од мартовских нереда на Косову изложбом слика "Једанаест година од погрома. Ми памтимо!" - изјавила је директорица Градског музеја у Косовској Митровици Биљана Милентијевић.

Она је рекла да је мартовски погром још један у низу датума у историји који су Срби дужни да памте и обиљежавају и да им је слике мартовског погрома које су изложене уступио Етнографски музеј из Београда.

Међу присутнима био је и Невен Ђенадија из Костајнице из Републике Српске који је као гост на поклон Музеју донио умјетничку слику Остоје Ерцега која говори о страдању тамошњих Срба 1995. године.

- Мислим да је ово добро мјесто којем може да се поклони слика и да је то прави начин повезивања нашег народа широм свијета  -  рекао је он.

Историчар умјетности Велимир Матановић одржао је предавање о уништеним манастирима и црквама током мартовског насиља 2004. године.

Изложене фотографије сакупљене су из различитих извора и од различитих аутора, а посјетиоци ће моћи да их погледају до 23. марта.