latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:59 | Аутор: Вечерње новости

Вјежбајте у канцеларији

Постоје вјежбе које можете да урадите и док сједите у канцеларији "приковани" за столицу и тако утичете на бол у леђима и проблеме са кичмом.
Вјежбање - Фото: илустрација
ВјежбањеФото: илустрација

Све дуже радно вријеме и непрекидно сједење испред монитора успоравају метаболизам и доводе до гојазности, окоштавања врата, бола у леђима и проблема са кичмом. Ипак, постоје вјежбе које можете да урадите и док сједите у канцеларији "приковани" за столицу.

- Усправите се у столици и исправите кичму, подигните руке у висини рамена, па их укрштајте испред себе као "маказице". Вјежбу урадите 20-30 пута.

- Испружите руке, саставите дланове, стежите и опуштајте грудне мишиће 10 секунди.

- Да бисте ојачали рамени појас и лопатице, али и побољшали циркулацију у врату и леђима, урадите сљедеће: длановима подуприте врат и потиљак, па се спустите колико можете прво на лијеву, па на десну страну. Водите рачуна о томе да кичма буде права.

- Сједите на крај столице и рукама се придржавајте за сједиште. Подигните леву ногу, па је задржите у ваздуху пет-шест секунди. Поновите то десет пута, па исто урадите и са десном.

- Није лако да вјежбате стомачне мишиће у столици, али и то је могуће. Ослоните леђа на наслон, кичма је права, а рукама се придржавајте за рукохвате. Подигните обе ноге савијене у коленима и приближите их грудима колико можете, па их полако спустите. Вјежбу урадите десет пута, а затим се добро истегните.