latinica  ћирилица
24/03/2015 |  21:18 | Аутор: РТРС

У Вишеграду трихинелом заражено 33 људи

У Вишеграду је посљедњих петнаест дана заражено 33 људи трихинелом. Извор заразе су кобасице од меса дивље свиње за које грађани, који су их правили, тврде да имају потврду од ветеринара да је исправно за исхрану.

Након полицијске истраге утврђено је да месо није прегледано на адекватан начин због чега је надлежном тужилаштву поднесен извјештај против ветеринара Ненада Илића. Сумњичи се да је починио кривично дјело несавјесног прегледа животних намирница. 

Данка Тешић, портпаролка ЦЈБ Источно Сарајево каже да постоје оквири сумње да је пријављени дозволио и вршио услуге прегледа сировог меса на присуство трихинеле у ветеринарскојс таници која није била опремљена одговарајућом апаратуром.

На терену је и општинска ветеринарска инспекција која је и раније упозоравала ветеринаре да морају набавити савременију опрему. Од осам изузетих узорака меса – три су заражена трихинелом.

Осумњичени Ненад Илић, до окончања истраге неће да даје изјаве.

Инфектолози у фочанској болници кажу да се пацијенти и даље јављају. До сада их је прегледано 79. Трихинелоза, ако се на вријеме не лијечи, оставља трајне посљедице, па чак и инвалидитет.

Јелена Фиреску Говедарица начелница Инфектолошког одјељења Универзитетске болнице Фоча истиче да је најтежа посљедица  миокардитис - упала срчаног мишића која може да развија акутну срчану инсфуцијенцију и да доведе до смртног исхода.

Резултате истраге ишчекују и Вишеграђани који су од страху, јер међу зараженима има и дјеце.

Одговор на питање ко је крив, требало би да дају правосудни органи. Из ветеринарске инспекције поручују – и њихова истрага о масовној зарази трихинелом биће настављена.