latinica  ћирилица
26/03/2015 |  11:43 | Аутор: Index.hr

Пет најбољих оброка послије вјежбања

Разлика између просјечног и напредног вјежбача често се може објаснити исхраном.

Напредни вјежбачи добро знају колико је важан одабир хране коју ће конзумирати након тренинга, али већина активних људи и даље томе не придаје велики значај.

Ипак, ако желите најбоље резултате, треба да се држите одређених намирница, које ће опоравити ваш организам након вјежбања.

1. Цвекла

Ово необично поврће има црвени пигмент бетацијанин, који је одличан антиоксиданс, помаже при преносу кисеоника у мишиће и ублажује грчеве. Корисна је без обзира на начин спремања.

2. Јаја

Јаја су богата протеинима, па се сматрају једним од најбољих оброка након тренинга. Протеини из бјеланцета помажу опоравак мишића, а жуманце вам даје неопходну енергију.

3. Грчки јогурт

У нешто мање од два децилитра грчког јогурта има 14 грама протеина и само 100 калорија. Уз свјеже воће, постаје идеалан избор оброка послије вјежбања.

4. Лубеница

У топлијим данима већина људи ужива у овим укусним и освјежавајућим плодовима који рехидрирају тијело и дају му преко потребне нутријенте. 92 одсто лубенице је вода, а порција од двије шољице има само 80 кцал.

5. Ћуретина

Ћуретина је одличан извор протеина који су након тренинга преко потребни вашем тијелу за опоравак. Количина потребног протеина варира од особе до особе, али у данима у којима се бавите кардио вјежбама, као што је трчање, потребно вам је око 1.2 до 1.4 грама протеина по килограму тјелесне тежине, док вам је у данима када радите вјежбе снаге потребно од 1.6 до 1.7 грама по килограму тјелесне тежине.