latinica  ћирилица
26/03/2015 |  21:20 | Аутор: РТРС

Јавни емитери: Изнаћи најефикаснији начин за наплату РТВ таксе (ВИДЕО)

Приједлог одлуке о износу РТВ таксе, којим је планирано да такса и даље остане 7,5 КМ, упућен је на усаглашавање Колегијуму Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Јавни емитери сагласни су да висина РТВ таксе остане иста, али неопходно је што прије стабилизовати начин убирања таксе, с обзиром на то да је велики пад наплате.

Ако до краја године не буде пронађен квалитетан систем наплате РТВ таксе, могло би да буде доведено у питање функционисање три јавна емитера: Радио-телевизије Републике Српске, Федералне телевизије и БХРТ. Став РТРС је да је у овом тренутку најважније обезбиједити наставак уговора са телеком оператерима, који истиче 26. априла. Проблем се мора ријешити што прије, јер емитере чека и процес дигитализације.

РТРС је највећи пад наплате претплате осјетила током прошле године, посебно након мајских поплава.

- Радио-телвизија Републике Српске, захваљујући нашој инкасо служби, успијева да надокнади губитке који су уочени - рекао је Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске.

Само у прошлој години, три јавна емитера заједно су, по основу претплате, изгубили 5,8 милиона КМ.

Џемал Шабић, генерални директор ФТВ, каже да су по том основу јавни сервиси доведени у скоро катаклизмичну ситуацију.

Мухамед Бакаревић, генерални директор БХРТ, навео је да тих 2,9 милиона КМ губитка основних прихода немју одакле да надокнаде. 

Телеком оператерима за мјесец дана истичу уговори о наплати претплате које имају три јавна емитера.

- Оно што је уочено као потребно у овом тренутку, јесте анексирати Уговор са телеком оператерима и то сва три емитера и сва три телеком оператера. Приједлог РТРС-а је да то буде до 31. децембра ове године, а то је довољно времена да се и јавни емитери и надлежна министарства и Парлментарна скупштина БиХ укључе у тражење трајног модела наплате РТВ таксе - рекао је Милиновић.

Једну од могућности понудио је БХРТ - плаћање претплате уз рачуне за струју. Са овим приједлогом сагласан је и менаџмент РТРС-а. Емитери су тражили и да се законом дефинише да и кабловски оператери имају обавезу наплате РТВ таксе. Ипак, за сада је извјесно једино продужење рока за наплату уз телефонски рачун.

- То није помоћ јавим сервисима. То је, по мени, стављање на страну кабловских оператера - каже Бакаревић.

Иако пад наплате РТВ таксе значи и већи број оних који избјегавају своје законске обавезе, из СДС-а поново позивају на неплаћање претплате и кршење закона.

Младен Босић, посланик СДС у Представничком дому ПС БиХ, каже да сматрају да грађани не треба да плаћају РТВ таксу, "јер РТРС није јавни сервис, већ страначки сервис СНСД-а".

Менаџмент РТРС-а одговара - у контексту Информативог програма никада нисмо упозорени, или кажњени због кршења надлежних кодекса и закона.

- Став уређивачког колегијума РТРС-а је да је јавни сервис отворен за све политичке партије и да је тај позив отворен увијек и данас и у наредном периоду. Сви имају прилику да своја мишљења изнесу кад год то желе на јавном сервису - рекоа је Милиновић.

Није први пут да политичке партије позивају на неплаћање РТВ таксе.

- Они морају бити санкционисани. Морају да схвате да је антицивилизацијско и у крајности антизаконито дјеловање и они то не смију да раде - истакнуо је редитељ Дино Мустафић.

- Ми имамо у парламенту оне који се хвале да не плаћају претплату, то је нешто што се мора елиминисати - каже Пламенко Чустовић, предсједник Вијећа РАК-а БиХ.

Посланик СДС-а у Представничком дому ПС БИХ, Александра Пандуревић, јавно се декларисала да, иако је дио законодавне власти, не извршава своју законску обавезу. "РТВ таксу нисам плаћала и нећу је ни плаћати. Неки јавни сервиси су у служби једне странке", каже Пандуревићева. у Представничкм дому ПС БиХ

- Доносе законе и позивају људе да их не поштују и сами их не поштују и диче се тиме што не поштују законе које су сами промовисали - рекао је Џемал Шабић, генерални директор ФТВ-а.

Када је ријеч о РТРС-у, подаци агенције Нилсен показују да свој посао радимо професионално и да грађани Српске имају повјерење у нашу медијску кућу. За протеклих 25 дана били смо најгледанија телевизија у Српској , са удјелом од 16,71 одсто. РТРС је била најгледанија и током цијеле прошле године, са 14,71 одсто. Хвала на повјерењу.