latinica  ћирилица
27/03/2015 |  08:18 | Аутор: РТС

Могерини у Београду

Висока представница ЕУ Федерика Могерини састала се у Београду са предсједником Србије Томиславом Николићем, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем. Србија игра значајну улогу на међународној сцени, имајући у виду предсједавање ОЕБС-ом, наводи Могеринијева.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Очекује се да главна тема разговора Федерике Могерини са српским званичницима буде дијалог Београда и Приштине и примена постигнутих договора.

Високој представници ЕУ, Маја Гојковић је пренијела да је Србија посвећена европском путу и да је улога Народне скупштине у том процесу веома значајна. Председница парламента је, како се наводи, додала да је Народна скупштина у протеклом периоду усвојила многе рефомске законе и да континуирано ради на усаглашавању законодавства са европским.

Могеринијева се сагласила да је улога Народне скупштине веома значајна у процесу европских интеграција.

Висока представница је истакла да рачуна на заједнички рад Србије и ЕУ у мјесецима и годинама које долазе у процесу европских интеграција оцјењујући да је руководство Србије посвећено овом циљу.

Могеринијева је такође рекла да ЕУ цијени улогу Србије у региону и нагласила да су у претходном периоду учињени велики, чак историјски кораци, у области регионалне сарадње. Навела је и да Србија игра значајну улогу на међународној сцени, имајући у виду предсједавање ОЕБС-ом, наведено је у саопштењу.

Са Могеринијевом ће се састати и премијер Александар Вучић.

Током посјете Београду Могеринијева ће одржати и говор студентима Универзитета, најављено је из Брисела.

Шефица дипломатије ЕУ долази у Београд из Приштине, а посјета је услиједила мјесец и по дана након посљедње рунде дијалога у Бриселу, када је постигнут договор о правосуђу.

Могеринијева је у интервјуу за лист Данас одбацила тврдње да ЕУ "гледа кроз прсте" Србији када је ријеч о унутрашњим реформама, због спремности Београда да се ријеши питање Косова.