latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Донација из РС за Дјечије одјељење болнице у Митровици

Предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов уручио је Здравственом центру у Косовској Митровици донацију од 3.100 евра намијењену Дјечијем одјељењу.

Замјеник директора Здравственог центра др Златан Елек рекао је, захваливши на донацији, да ће уз помоћ добијених новчаних средстава малишани у овој установи имати бољу и квалитетнију здравствену заштиту. Он је подвукао да је Дјечије одјељење у косовскомитровачкој болници можда једино одјељење у покрајини које збрињава сву популацију до 18 година с подручја цијелог Косова и Метохије.

"Ова донација је доказ да мисле не само на старије него и на нашу најмлађу популацију. Надам се да ћемо уз помоћ ове донације унаприједити квалитет наше здравствене услуге који је и до сада био на високом нивоу", рекао је Елек.

Он је додао да је ово једини здравствени центар који је врло добро снабдјевен лијековима и санитетским материјалом и који пружа континуирану 24-часовну здравствену заштиту за све грађане Косова и Метохије српске и неалбанске националности.

Начелник Дјечијег одељења др Зоран Савић рекао је да ће новац, 371.410 динара бити употријебљен на адекватан начин за куповину најнеопходније медицинске опреме за ово одјељење.

Предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов рекао је да је новац, прикупљен у РС путем хуманитарног броја 1411 током фебруара, био намијењен за трансплантацију јетре 22-годишњем Дарку Петровићу из Гораждевца. Међутим, Дарко је преминуо 7. фебруара у Клиничком центру Србије у Београду, па су из Одбора одлучили да помоћ преусмјере Дјечијем одјељењу Здравственог центра у Косовској Митровици. Он је рекао и да КиМ узвраћа РС за сву пружену помоћ али да је свима у РС највећа помоћ ако се Срби изборе за опстанак на КиМ. 

Арлов, коме је ово педесета посјета Космету, сутра ће у манастиру Св. Архангела код Призрена уручити новчану помоћ за деветоро српске дјеце с подручја општине Призрен. Помоћ од 900 евра за деветоро дјеце у општини Призрен, међу којима су и девегодишња Милица Ђорђевић обезбиједио је Синдикат енергетике Републике Српске.

Осим тога, Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији обезбиједио је за њих и поклоне у вриједности од 300 евра. Арлов ће посјетити и манастир Високе Дечане, разговарати са свештеницима и директорима основних школа о организовању доласка више стотина дјеце с Космета у Републику Српску, у августу 2015. године.

Укупна помоћ од 4.300 евра једна је у низу хуманитарних акција и наставак помоћи Косову и Метохији Републике Српске и овог Одбора, који дјелује у оквиру Удружења ветерана ФК Врбас и пријатељи, Бањалука.