latinica  ћирилица
27/03/2015 |  16:41 | Аутор: Агенције

Има их само 30 на свијету, а виђен послије 20 година!

Друштвене мреже су посљедњих дана преплављене одушевљеним коментарима о симпатичној, пуфнастој животињици по имену или пика или тјаншанска пика.
Кинески зец - Фото: ТАНЈУГ
Кинески зецФото: ТАНЈУГ

Ова мала, крзната животиња је сисар и близак је род са зечевима, а зове се или пика. Ипак, ова врста је толико угрожена, да их има мање од 30 свијету и нико их није видио од 1983. године.

Први пут је примећена у планинама Тјан Шан у Кини, гдје прави рупе у стијенама и ту се настањује. Иако научници знају гдје могу да пронађу ову животињу, јако је тешко ухватити је фотоапаратом.

Ендрју Смит и Ли Веи Донг су провели 37 дана између 2002. и 2003. године у потрази за овом животињом и никако нису успјели да је фотографишу.

Ипак, љетос је човјек који је и открио ову врсту 1983. успио да услика или пику 20 година од посљедњег виђеног примјерка. До сада је примијећено само 29 тјаншанских пика.

Научници су прије тридесетак година навели да око 2.000 или пика живи у области Хинђијанг, али је временом њихов број знатно опао, па су 2005. године проглашене за угрожену врсту.

Током година, њихов број је опао за 55 процената, али се тачан разлог не зна. Наводно, оно што их највише угрожава су климатске промјене и људски фактори.