latinica  ћирилица
27/03/2015 |  17:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Хашки суд одбацио захтјев Лукића за премјештај из Естоније

Тужилаштво Хашког трибунала одбацило је захтјев Милана Лукића, осуђеног на доживотну казну затвора за ратне злочине почињене у Вишеграду, да преиспита одлуку о његовом издржавању казне у Естонији и пребаци га у Хаг.

У одлуци донесеној 23. марта, Хашко тужилаштво наводи да Лукићев захтјев нема ниједну правну нити чињеничну основу да би био размотрен, саопштио је данас Хашки трибунал.

Лукић није изнио ниједан доказ о кршењу његових права кад је ријеч о условима у којима се налази у затворској јединици у Естонији, а који би били основа за задовољење његовог захтјева, наводи се у саопштењу.
Он у свом захтјеву не износи доказе о кршењу људских права нити о кршењу права на посете породице у затвору у Естонији, прецизира се у одлуци.

Такође, Лукић у свом захтјеву није задовољио ни стандард који подразумијева изношење доказа о евентуалној грешки коју је предсједник Трибунала начинио у изрицању одлуке о одређивању земље у којој ће осуђеник издржавати казну, а која би била на штету осуђеног, стоји у саопштењу.

Вијеће Хашког трибунала је децембра 2012. потврдило првостепено изречену доживотну затворску казну Србину Милану Лукићу, због злочина против човјечности над Бошњацима у Вишеграду, 1992-1994, укључујући и спаљивање више од 100 живих цивила у двије вишеградске куће.

Лукић је у фебруару 2014. године пребачен у Естонију на издржавање казне. Он је друго лице осуђено пред Хашким трибуналом које је Механизам за међународне кривичне судове пребацио на издржавање казне у трећу државу.