latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Пица наполитана на Унесковој листи културног насљеђа

Италија је изабрала наполитанску пицу као свог кандидата за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа, преносе италијански медији.
Пица - Фото: ТАНЈУГ
ПицаФото: ТАНЈУГ

Италијанска национална комисија за Унеско одлучила је да на овај начин ода признање "умјетности наполитанских пица мајстора".

Напуљ већ дуже вријеме ради на изградњи и очувању репутације духовног дома једног од најомиљенијих јела на свијету.

Пица "наполитано" карактеристична је по хрскавој, златној кори коју добија печењем у рерни на дрва, густини тијеста и киселкастком укусу парадајза уз додатак оригана, бијелог лука, босиљка и моцареле. На укус пице утиче и пица мајстор који надгледа припрему.

Како преноси АФП, подлога за пицу не смоке да буде дебља од три милиметра и пече се 60 до 90 секунди у пећи која се ложи храстовим дрветом.

Наполитана је измишљена у овом граду између 1715. и 1725. док је прва пица "маргарита" припремљена тек 1889.
Према легенди, краљица Маргарита Савојска затражила је од једног од најчувенијих пица мајстора Напуља да смисли неко јело за народ. Резултат је била пица са бојама које су представљале недавно уједињену Италију: зелени босиљак, бијела моцарела и црвени парадајз.

Италија је, такође, издвојила и умијеће дресирања сокола (falconeria), али као кандидата за транснационалну баштину Организације УН за образовање, науку и културу.

За пицу, симбола италијанске кухиње и стила живота, као и за соколарење, ово је тек прва етапа у дугом процесу.
Процјена обје кандидатуре, коју ће обавити независни стручњаци организације са сједиштем у Паризу, трајаће од 1. маја 2015. до 15. новембра 2016.