latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:55 | Аутор: РТРС

Случај породице Дубовина: Преварени приликом продаје куће (ВИДЕО)

Породица Дубовина више од деценију тражи правду, након што су преварени приликом продаје куће. Посредник Жељко Чапалик њихову је кућу у Сарајеву продао породици Бајрић за 30.000 марака, али Дубовине кажу да од тог новца нису добили ни марку. Случај су пријавили полицији, а до данас безуспјешну истрагу води Тужилаштво Кантона Сарајево.

У првим годинама Дејтонског мира, сарајевски ловац у мутном Жељко Чапалик, контактирао је породицу Дубовина и понудио да посредује у продаји њихове куће у Травничкој улици код Јеврејског гробља. Чапалик је уговорио продају, али је, кажу Дубовине, задржао сав новац.

Купци, породица Бајрић каже кућу су поштено платили. С обзиром на то да је била на првој борбеној линији и била срушена до темеља. Уложили су новац за деминирање, чишћење и изградњу нове куће.

Дубовине кажу: Чапалик је добио пуномоћ да прикупља документацију, али не и да прода кућу и земљиште. Продаја је тврде нелегална, а купац је нелегално укњижио власништво.

Нинослав Дубовина каже да је у општини Ново Сарајево, његов дједа власник земље, а Смаил Бајрић да је то национализована земља коју је он платио.

Посредник, Жељко Чапалик очито је изиграо повјерење Дубовина и Бајрића. Кантонално тужилаштво у Сарајеву против њега води истрагу више од 10 година, али им је Чаплик недоступан, јер је настаљен у САД.

Ипак, Дубовине сумњају у искреност Тужилаштва јер је прије неколико година био у Сарајеву и то у судници, свједочио је у предмету против сарајевског криминалца Зијада Турковића.