latinica  ћирилица
27/03/2015 |  20:37 | Аутор: РТРС

Пружни прелаз код Инцела: Возачи у страху због подигнуте рампе (ВИДЕО)

"Зауставите се, јер воз не може", свакодневни је мото возача који и по неколико пута прелазе најфреквентнији пружни прелаз у Бањалуци. Рампа на прузи у бањалучком насељу Ада већ неколико дана подигнута је и без надзора. Упозорење машиновођама, који ће, поручују, стати у случају наиласка путничког возила, у Жељезницама Српске, сматрају довољним. Они који ову дионицу свакодневно пролазе оправданом страхују за властиту безбједност.
Пружни прелаз код Инцела - Фото: Screenshot
Пружни прелаз код ИнцелаФото: Screenshot

Већ неколико дана, један од најфреквентнијих пружних прелаза у Бањалуци је без надзора. Када возови пролазе, рампу једноставно нема ко да спусти. Они који су се запутили на Олимпијски базен, у Геодетску управу, Независни универзитет или на посао у оближње фабрике, могу само да се надају да ће бити бржи од закона физике, односно да ће их машиновође примијетити на вријеме.

Иначе на овом прелазу налази се и станица. Путнички воз ту стаје, али када је у питању теретни, он нема обавезу да стане већ само прође. Возачи се сами брину за безбједност иако постоји рампа.

У Жељезницама Српске кажу да овај пружни прелаз није запосједнут из оправданих разлога. Иако имају више хиљада радника, тврде да немају довољно људи за овај прелаз. Ипак, кажу, да безбједност саобраћаја није угрожена.

Стручњаци појашњавају да би при брзини кретања од 50/60 км/х зауставни пут воза био би 500 до 600 метара. У Агенцији за безбједност саобраћаја не споре Жељезницама поштовање прописа, али ипак возаче упозоравају - зауставите се, јер воз не може!

На жељезничким пругама у РС има укупно 285 прелаза. У незгодама на пружним прелазима у протеклих 8 година погинуло је више од двадесет лица, а неколико десетина их је повријеђено. У највећем броју ових несрећа узрок је био неадекватно обиљежен прелаз!