latinica  ћирилица
28/03/2015 |  11:55 | Аутор: СРНА

Могуће веома негативне посљедице по мљекарски сектор Српске

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске указало је да би најављено укидање квота за производњу млијека у земљама ЕУ могло имати веома негативне посљедице по цјелокупни сектор у Српској, прије свега због неадекватног реаговања институција БиХ.
Мљекаре у Српској - Фото: СРНА
Мљекаре у СрпскојФото: СРНА

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске најавило је да ће почетком наредне седмице организовати састанак са произвођачима и прерађивачима млијека с циљем договора о механизму заштите домаће производње у оквирима надлежности свих институција и карика у ланцу производње и прераде млијека, саопштено је Срни из овог министарства.

Министарство даје пуну подршку захтјевима пољопривредних произвођача, који се односе на заштиту домаће производње и увођење реда у спољно-трговинском пословању на нивоу БиХ.

Влада Републике Српске, на приједлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и у сарадњи са удружењима произвођача, је у више наврата указивала, покретала иницијативе, предлагала мјере и упућивала заједничким органима БиХ на рјешавање.

"То се посебно односило на мјере које је требало предузети одмах", наводе у Министарству и прецизирају да је требало активирати постојеће механизме за заштиту домаће производње, провести мјере којима се стварају услови за излазак на нова тржишта, као и услови за боље позиционирање на постојећим тржиштима, укључујући и мјере за оспособљавање домаћих фарми за извоз млијека и млијечних производа.

У Министарству указују да је неопходно и провођење потпуног инспекцијског надзора на свим нивоима, увођење реда у сфери спољно-трговинског пословања на граници, те увођење "плавог дизел" на цијелој територији БиХ.

"У вези са овим, Савјет министара је прихватио ставове Министарства, изнесене крајем 2014. године, који се односе на наведена питања. Министарство је више пута тражило одговор од заједничких институција о питању реализације предложених мјера, али ни до данас није добило одговор ни на један допис", наводи се у саопштењу.

ЕУ ће од 1. априла укинути производне квоте за млијеко, тако да ће све земље моћи да производе млијека колико желе, што ће за посљедицу имати стварање великих вишкова, који ће се сигурно "прелити" и у БиХ.

Предсједнк Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске Владимир Усорац изјавио је Срни да ће од 1. априла, када ЕУ укида производне квоте за млијеко, наступити "потоп" за домаће произвођаче.