latinica  ћирилица
28/03/2015 |  19:52 | Аутор: СРНА

Водостаји у порасту, ванредна одбрана у неколико општина Србије

Расту Јужна и Западна Морава, Моравица, Топлица, Јабланица, Ветерница, Колубара... Мања изливања у општинама Шабац и Ариље. Под водом неколико десетина хектара пољопривредног земљишта у Куршумлији и Прокупљу које је прогласило ванредну ситуацију.
Поплаве у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Поплаве у СрбијиФото: ТАНЈУГ

 Вечерас је у Пчињском, Топличком и Јабланичком округу проглашена ванредна одбрана од поплава. У Сектору за ванредне ситуације тврде да је, за сада, све под контролом и да интервенишу свуда гдје је неопходно.

Републички Хидрометеоролошки завод Србије прогласио je наранџасти хидроаларм на Колубари са притокама, Топлици, Јабланици и Ветерници. Жути хидроаларм проглашен је на Западној и Јужној Морави, Ибру, Млави и Тимоку.

Највише кише пало је у Београду, 51 литар по метру квадратном, док је између 30 и 40 литара пало на подручју Краљева, Ваљева и Лесковца.

 Ријека Топлица  у Прокупљу поплавила је прве куће у насељу Губа, а у Горњој Драгањи увелико трају припреме за одбрану од поплава, јавили су локални медији.

Према извјештајима са терена, ватрогасци пумпама извлаче воду која је ушла у првих неколико кућа.

Начелник Сектора за ванредне ситуације у Прокупљу Срђан Митровић упозорио је да је водостај Топлице изузетно висок и да су, осим кућа у насељу Губа, под водом оранице дуж ове ријеке од Прокупља ка Житорађи.